BKR-Kakeltävling-2017

Vem vinner Kakeltävlingen 2017?

På torsdag utses vinnaren i Kakeltävlingen 2017. Här presenteras de nominerade bidragen.


Kakeltävlingen ordnas av Byggkeramikrådet är är öppen för studenter vid svenska arkitekturskolor. Årets tema är ”Ett flytande rum för badkultur”. Tävlingsuppgiften ska engagera studenter i hur man tillgängliggör vattnet i staden, en av våra gemensamma viktiga resurser, för allmänheten genom ett nytt flytande och flyttbart rum för badande.

BKR-Kakeltävlingen-2017-modern-klassikerBadpalatset – en modern klassiker

Bidraget tar avstamp i Stockholms vattennära placering och hur närhet till naturen och vatten präglar livet i staden. Man har valt att placera badet på Riddarholmen, en plats som är rik på historia men där det också finns ett lugn.

– Badet med sin placering blir nytt landmärke men också en till yktsort. En plats att reflektera och koppla av på. Distansera sig från stadens krav. En plats att på håll se ut över staden och en plats att bli sedd. Läget mitt i staden mellan Norr Mälarstrand, Gamla stan och Södermälarstrand synliggör holmen från många håll och områden, det är även en vacker plats att studera Stockholm från, säger personen bakom bidraget.

Den byggda artefakten symboliserar badets relation till staden. Valet, av material, granitkeramik, är en referens till den bergart som Stockholm till stor del vilar på, till stadens badkultur och varma klippor. Den välvda konstruktionen har också ett ljusinsläpp i taket.

Se skisser och läs mer om bidraget här.

BKR-Kakeltävlingen-2017-Klassiskt-doppKlassiskt dopp

Bidraget utgår från den badkultur som finns året runt i Sverige och ambitionen är att skapa ett inkluderande året runt-bad med placering där Liljeholmsbadet ligger nu.

– Du tar dig igenom entrén och över den anslutande bryggan, där öppnar Klassiskt Dopp upp sig. När du har bytt om är du inne på området. Du kanske väljer att kasta dig i utebassängen direkt, eller så tar du det lugnt och går långsamt ner i den anpassade bassängen. Är det kallt kanske du vill bada eller motionera i inomhusbassängen. Du avslutar med att sitta i en intim bastu-podd eller stanna kvar på bryggan och solar. Du gör detta morgon och kväll. Året om, säger personen bakom bidraget.

Artefakten gestaltar kakelsättningen. De keramiska plattorna är har storleken 5 x 5 cm och är halverade. Artefakten har två hela sidor med kakel som visar två olika mönster. Mönstren är baserade på bilder av norrsken och solnedgång som pixlats upp.

– Tanken bakom kakelkonceptet är att abstraherea bilder av skandinavisk natur, olika årstider och naturfenomen reflekterade på väggar och tak. Detta för att förstärka känslan av att vara i Norden och påminna sig om vår säregna badkultur. Mönstren framgår inte tydligt på nära håll, men man ska kunna koppla färgskalan till vad det är man betraktar. Ser man dessa ytor från avstånd framgår det dock tydligt vad man ser.

Se skisser och läs mer om bidraget här.

BKR-Kakeltävlingen-2017-Publika-badrummetPublika badrummet

Ett individualiserat samhälle i kombination med ett kostnadseffektivt och rationaliserat byggande (som leder till att färre har badkar hemma) blev utgångspunkten för bidraget.

– Vi vill riva den privatiserade badrumsväggen och bjuda in alla i staden till ett möte under en av svenskarnas med avklädda och avspända stunder, säger personen bakom bidraget.

Bidraget består av ett antal delar. Draperiet, där man byter om och lämnar sin handduk, Amfiteatern där man medan man badar kan ta del av ett event eller titta på film, Mötesplatsen för de som vill socialisera och individuella badkar för de som vill vara ensamma tillsammans.

Artefakten illustrerar idén om att låta individer mötas och består av två separata badkar separerade av en delvis öppen vägg som uppmuntrar till interaktion.Keramik i rosa och blått får successivt blandas med varandra och symboliserar mötet.

Se skisser och läs mer om projektet här.

Vem eller vilka som står bakom respektive bidrag är hemligt fram till prisutdelningen som äger rum i Stockholm den 30 november.

Om Kakeltävlingen 2017

Målsättningen med tävlingen är att skapa spännande möten mellan blivande arkitekter och keramik i modern utformning samt att kunna visa upp en mångfald av kreativa och gärna roliga förslag. Tävlingens syfte är att öka kunskaperna kring det mångtusenåriga materialet keramik i form av keramiska plattor genom att peka på den stora produktutvecklingen som skett och de nya möjligheter som uppstått under de senaste decennierna, samt att främja god användning av byggkeramik i Sverige.

Det vinnande bidraget kommer att belönas med prissumman 20.000 kr. Dessutom kommer två hedersomnämnande att delas ut. Vinnare och hedersomnämnda kommer även att bjudas in till en studieresa till Valencia i Spanien där den stora byggkeramikmässan Cevisama pågår 5 – 9 februari 2018. Det vinnande bidraget och förekommande hedersomnämnanden tillsammans med samtliga förslag som uppfyller reglerna, kommer att visas på en utställning i samband med prisutdelningen den 30 november i Stockholm City. Byggkeramikrådets Stora Kakelpris kommer delas ut samtidigt.

Läs mer om kakeltävlingen 2017 här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera