BKR.Bjarke-Ingels-Lego-House

Lek med Lego

Som en hög legobitar uthällda mitt i den danska staden Billund – så ser Bjarke Ingels nya besökscenter för den anrika klosstillverkaren ut. Men det finns inget slumpmässigt i konstruktionen vars fasad är klädd helt i keramik.

BKR.Bjarke-Ingels-Lego-billund

Takterrasserna går i Legos ikoniska kulörer.

Lego House invigdes i somras av den danska arkitekten Bjarke Ingels. Byggnaden ligger i Billund, den stad där den berömda leksakstillverkaren först började tillverka byggklossar i plast 1932. Den asymmetriska vita byggnaden är helt klädd i rektangulära, högblanka, vita keramiska plattor. Besökscentret består av 21 volymer som likt legobitar placerats ovanpå varandra i delvis överlappande konstruktioner. Den största med samma proportioner som en legobit. Här välkomnas legoentusiaster från hela världen, både stora och små, till utställningar och ytor för lek och lärande, kafé, restauranger och takterrasser. Och här finns en första utgåva av alla byggsatser som någonsin skapats i ett kärnvapensäkrat valv under jord.

Keramiken är närvarande i både fasad och interiör.

Lego House ersätter Billunds stadshus. Fokus har legat på att med arkitekturen skapa mötesplatser utanför och omkring de 12,000 kvadratmeter som ligger bakom biljettkassorna. Med varumärket i åtanke har man velat rita en byggnad som uppmuntrar till aktivitet och interaktion. Ambitionen har varit att välkomna alla, inte bara legoentusiaster. Arkitekterna har utgått från idén kring torget som mötesplats. Mellan de stora volymerna bildas därför just ett torg med bland annat kafé och butik.

BKR.Bjarke-Ingals-billund-Lego

Ambitionen har varit att skapa en mötesplats för både stora och små Legoentusiaster.

En manifestation av Legobitens möjligheter

Gångbroar kopplar samman volymerna. Två breda trappor blir ett iögonfallande inslag i gestaltningen i ett utförande som kommit att förknippas med Bjarke Ingels. De leder upp till takterrasser som kröner flera av byggnaderna. Terrassernas golv hämtar inspiration från Legobitarnas färger och går i nyanser av gult, grönt, blått och rött. Invändigt återfinns samma kulörer och fungerar där som vägvisare. I trapphusen får de vita keramiska plattorna som även pryder dessa väggar sällskap av plattor i gult, grönt, blått och rött. Väggarna i ett av utställningsrummen klätts helt i svart keramik. De inbyggda Legoreferenserna fortsätter sedan genom hela byggnaden, ända upp till översta våningen där öppningar i taket – i samma form och proportioner som Legobitarnas sammanfogande cirklar – släpper in ljus över utställningen där.

– Lego House är en bokstavlig manifestation av Legobitens oändliga möjligheter – en som förkroppsligar tanken om systematisk kreativitet och ger barn i alla åldrar obegränsade möjligheter att skapa sina egna världar och att existera i dem genom leken, sa Bjarke Ingels i samband med invigningen.

BKR.Bjarke-Ingals-billund-Lego-house

Fasaden är helt klädd i vita, keramiska plattor.

De utskjutande kuberna ger det centralt placerade torget dess konturer och ger på så sätt även det en keramisk inramning. Valet av fasadmaterial är en blinkning till de namnkunniga danska arkitekterna Jorn Utzon och Arne Jacobsen som förknippas med ett enkelt och funktionellt formspråk. Den högblanka glasyren är en referens till de ikoniska klossarnas blanka yta. Dessutom ville man försäkra sig om att fasadmaterialet skulle klara ett nordiskt klimat bra och åldras med värdighet. Eller som Bjarke Ingels uttryckte det – vi har valt långsiktig kvalitet istället för kortsiktiga besparingar.

BKR.Bjarke-Ingels-Lego

Arkitektkontoret BIG med Bjarke Ingels i spetsen står bakom den storslagna byggnaden.

Fler aktuella projekt hittar du här.

Projektfakta


Projekt: Lego House
Plats: Billund
Årtal: 2017
Arkitekter: BIG
Omfattning: 12,000 kvm

 

– När det är som bäst är detta vad både arkitektur och lek med lego handlar om, att ge människor verktygen att föreställa sig nya världar som är bättre och mer uttrycksfulla än status quo – och att ge dem verktygen och kunskapen att göra dem världarna till verklighet, konstaterade Bjarke Ingels.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera