BKR-Krakow

Destinationen: Krakow

Polens näst största stad är sedan 1300-talet förknippad med konst, arkitektur och vetenskap. På senare tid har Krakow utmärkt sig med modern arkitektur med keramiska inslag.

Krakow är Polens näst största stad och är sedan 1300-talet starkt förknippad med konst, arkitektur och vetenskap. Här finns mänger av medeltida arkitektur bevarad men Krakow har på senare tid också utmärkt sig med internationellt uppmärksammad modern arkitektur. Det kungliga Wawel-slottet som byggdes på 1500-talet. Där kröntes och begravdes alla polska regenter fram till 1700-talet. Slottet ligger högt över staden på en kulle och Krakow har vuxit fram runt just detta slott. Krakows Gamla stan ligger i direkt anslutning. Här finns mängder av medeltida byggnader bevarade, missa inte de vackra kyrkorna och klostren.

Den som är intresserad av modern arkitektur, där keramiken dessutom fått en betydande roll, beger sig till kongresscentret Ice. Byggnaden är ritad av Ingarden & Ewý Architects tillsammans med Arata Isozaki & Associates och färdigställd 2014. Delar av den mjukt böljande fasaden är klädd i glas som tillåter besökaren att blicka ut över Krakow, andra delar har fått en keramisk beklädnad i rött, grått och vitt – färger som sedan återfinns i interiören. Utöver detta är Krakow ett perfekt resmål för den som vill prova det smakrika polska köket, strosa längs kullstensgator och ta den av stadens berömda kaféliv. Den som ännu inte bokat sin Krakow-resa men ändå är intresserad av stadens keramiska och arkitektoniska arv kan följa @krakowfloors på Instagram. Här finns mängder av bilder på Krakows många vackra keramiska golv.

BKR-Stary-hotelBO

Att kliva in på Stary Hotel är att kliva in i en annan värld. Byggnaden, som härstammar från 1400-talet, renoverades under tidigt 1800-tal men många detaljer har bevarats. Under välvda tegeltak och med en vacker mosaik som skimrar i olika blå, grå och svarta nyanser ligger hotellets berömda spa. https://stary.hotel.com.pl

ÄTA

På den gemytliga restaurangen Boscaiola i Gamla stan gör det keramiska golvet med geometriska mönster i varma kulörer sitt för den ombonade interiören. Trots att både den italienska menyn och vinkällaren är ambitiösa passar priserna även en liten budget. www.boscaiola.eu

FIKA

Det snyggaste rutiga golvet i Krakow, i röd och vit keramik, finns på Massolit Bakery som också kan skryta med gott, färskmalet kaffe och fantastiska bakverk som görs på plats. (+48) 12 426 43 12

Inspireras av Krakow
BKR-hexagon-kakeldaxgruppenMUSTIGT RÖD

Sugen på ett rött golv? Många har nyligen fått upp ögonen för de djupare kulörerna. Hos Kakeldaxgruppen finns denna matta hexagonklinker som garanterat ger karaktär och en personlig prägel åt rummet.

BKR-patchwork-konradssonGEOMETRISKT

Serien Patchwork från Konradssons kakel är precis som namnet antyder brokig och färgstark – dock inte utan ett formspråk som känns uppdaterat och enkelt att använda.

BKR-mosaico-centroMOSAIK

En rofylld spakänsla á la Stary Hotel får du med Mosaico från Centro som i mjuka övergångar skiftar mellan olika blå kulörer – från spräcklig blekblå till djupaste koboltblå.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera