”Ett episkt monument”

Installationen Gateways visades under London Design Week i höstas.

Adam Nathaniel Furman är formgivare och arkitekt och rör sig ofta i gränslandet mellan konst, arkitektur och design. Han vill skapa mångfacetterade verk som kan upplevas på flera nivåer. Verk som kan uppskattas för sina många referenser till design- och arkitekturhistoria för den som är inläst på det, men som kan också kan tilltala av den som inte har någon bakgrundskunskap för sitt fascinerande färg- och formspråk.

Keramiken har alltid intresserat honom. I flera av hans verk har han utforskat vad som händer när man tar ett mångtusenårigt material och formar det med hjälp av den senaste tekniken – 3D-skrivaren.

Under London Design Week visade Adam Nathaniel Furman installationen Gateways på Design Junction. Gateways består av fyra portar, var och en klädd i keramiska plattor i olika färger och mönster.

– Det som kan vara svårt när man gillar att arbeta med keramik är att man sällan får använda materialet i tillfälliga installationer. Men i det här fallet bjöd Turkish Ceramics in till en tävling för att göra något för Design Junction under festivalen, berättar han.

Gateways – illustrerar keramikens skulpturala egenskaper

Turkish Ceramics är en organisation med uppgift att marknadsföra turkisk keramik i världen. Turkiet har en unik keramisk tradition och är kanske mest kända med sina Iznik-plattor. Plattorna hämtar sitt namn från den stad i Anatolien där de tillverkades under 1400-talet och fram till slutet av 1600-talet. İznik-plattor kan bland annat beskådas i det berömda palatset Topkapi i Istanbul, hem åt de regerande sultanerna i det osmanska riket under mer än 600 år. Fortfarande tillverkas plattorna för hand enligt uråldrig tradition och är kända för att vara mycket hållbara.

– Med Gateways ville jag skapa en känsla av ett episkt monument. Att på ett lekfullt sätt visa att det keramiska materialet, som vi ofta förknippar med vardagen, kök, badrum och så vidare, också kan vara skulpturalt och monumentalt. Jag ville illustrera materialets kvaliteter på det sättet, säger Adam Nathaniel Furman.

Läs hela porträttet på Adam Nathaniel Furman här.

London-restaurangen Babaji är inredd med Iznik-plattor.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera