BKR-kakelspaning-Tina-Hellberg-stylist

Trendspaning: grafisk subtilitet

Stylisten Tina Hellberg utforskar nästa generation grafiska uttryck. Raka linjer och starka kontraster har fått ge plats åt ojämna mönster och subtila nyanser.

stylist-Tina-Hellberg-.BKRstylist-Tina-Hellberg-kakelspaning.BKRStylisten Tina Hellberg tolkar den grafiska stilen

Reliefer, strukturer och grafiska mönster. Med det svartvita som bas kompletteras de fint med en färgpalett av grå och beige kulörer. En portion av jordfärger spelar in och gör det hela lite varmare. Det behöver inte vara strikt bara för att det är grafiskt. De raka linjerna i inredningen och linjerna mellan olika ytor kan exempelvis ses mot de naturligt sirliga linjerna i en marmoryta. Både i den klassiskt svarta och den fint gråbeige. Här kan man utforska kakel med en linjerad relief eller ett ojämnare mönster, nästan som om en stenhuggare arbetat på den. En trend just nu är att låta bli att använda fog. Det ger ett nätt och känsligt uttryck i väggytan. Ett annat sätt att understryka och jobba med linjerna – det vill säga fogen –  är att använda färgad fog och låta den ta plats.

Tina-Hellberg-stylist-kakelspaning.BKREn mängd möjligheter till ett personligt uttryck öppnar sig i antingen en kaklad vägg, bänk eller bord. Vi valde denna gång att kakla ett bord med enkelt rektangulärt vitt kakel som vi girade kanterna på. Den mjuka känsla som skapas är till stor del fogens förtjänst då den är i en varm beige kulör som heter Jurabeige. Fogens färg kan sedan användas i liknande kulörer på väggar och i övrig inredning, alternativt låter man kaklets färg sätta färgtemat och fogen blir en accentfärg.

BKR-Tina-Hellberg-stylist-kakelspaningFör den som söker det grafiska i själva kakelplattan så presenterades flera fina exempel på keramikmässan Cersaie i Bologna. Cirklar i vitt på en mjuk grå platta, rosa mot beige eller överlappande fält av svart och vitt mot en grå bakgrund. Något att hålla utkik efter i framtiden.

Fler trendspaningar hittar du här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera