BKR_4-kreatörer-om-keramik

4 kreatörer om keramik

Keramiken är ett mångsidigt material med en given plats i konst, inredning och fasader. Här berättar fyra kreatörer – en arkitekt, en konstnär, en formgivare och en designer – om varför keramiken är ett favoritmaterial och vilka kvaliteter de uppskattar mest.

 

BKR-Daniel-Heckscher-Note-Design-StudioDaniel Heckscher, inredningsarkitekt, Note Design Studio

– Keramiken har så mycket större potential än vad vi vanligtvis ser i Sverige. Det är ett av få material som man får stoppa rakt ner i jorden, men också ett av få material som håller utseendemässigt över tid. Inom hotell och restaurang kan man använda keramik i identitetsskapandet med väldigt bra resultat. Många plattor har en struktur som gör att man får lust att stryka med handen över dem. Det är fantastiskt att kunna skapa en varm känsla med ett stenhårt material.

BKR-Maria-Ängquist-Klyvare-konstnärMaria Ängquist Klyvare, konstnär

– Keramiken är min första kärlek. Jag arbetar i andra material också, men inget går att jämföra med keramik. Det är mitt material framför andra. Du hittar leran i marken, den har plasticitet, du bränner den och den håller i flera tusen år. Den transformationen är fascinerande. Sedan älskar jag att arbeta med händerna. Min mormor och morfar var bönder, de hade alltid händerna i jorden. Leran är min jord. Den grundar mig vilket är bra eftersom en del av mig lätt försvinner upp i skyn.

BKR-Adam-Nathaniel-Furman-arkitektAdam Nathaniel Furman, arkitekt

– Alla civilisationer har använt keramik, från Babylon till 1500-talsmoskéer i Turkiet till 1800-talets tunnelbanestationer i London för att bara nämna några av många, många exempel. Kultur, religion och traditioner – allt finns dokumenterat i keramiken. Och idag finns det väldigt högteknologiska möjligheter kring materialet. Man kan använda keramiken på så många olika sätt och den fungerar så olika beroende på hur man använder den. Jag dras nog i första hand till de estetiska kvaliteterna och där är jag verkligen kär i det här materialet.

BKR-Richard-Lindvall-designerRichard Lindvall, designer

– Med keramik kan man bygga upp väldigt vackra fonder. Om man har en vägg som känns ganska död, vilken kan bli effekten med en målad yta, så får man en vackrare reflektion med kakel. Det finns inte så många blanka material som inte ger en spegeleffekt, men keramik är ett av dem. Man får ett liv i ytan, eftersom varje bränning blir unik och det ger en väldigt fin helhet när man sätter ihop det.

Läs vad tre konstnärer har att säga om keramik här, och vad fyra formgivare uppskattar med materialet här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera