BKR_kakelspaning-tina-hellberg

Trendspaning: geometrins tidlöshet

Stylisten Tina Hellberg utforskar den lågmälda laddning som ligger i olika nyanser av gult – och gestaltar geometrins potentiella tidlöshet.

   BKR-tina-hellberg-stylistTinas trendspaning

En geometri som är av det mjukare slaget med stora gester skapar ett slags tidlöshet och stillhet. Den höjer sig över det vardagliga och framställer rum med ett slags lätthet. Symmetri är viktigt i den här stilen – för balans och harmoni. Färgerna befinner sig i den röda och gula färgskalan från det nästan vita till kritiga pasteller och mättade tegelröda nyanser.

”En stark gul färg som dominerar ett rum kommer att ge ett annat intryck än en interiör med gula inslag. En pastellig gul, gärna i ett möte med de röda färgerna, kan bli både elegant och upplyftande.”

Effekterna av de röda färgerna är enligt diktaren och vetenskapsmannen Johann Wolfgang von Goethes Färglära en känsla av värdighet och elegans medan de gula färgerna ger på en och samma gång glädje och lugn. Ett slags lågmäld laddning – beroende på hur mättad kulör man väljer. En stark gul färg som dominerar ett rum kommer att ge ett annat intryck än en interiör med gula inslag. En pastellig gul, gärna i ett möte med de röda färgerna, kan bli både elegant och upplyftande.  Det finns oändliga möjligheter och många exempel på fina kombinationer. Dagny Thurmann-Moe som driver Dagnys Fargestudio har valt gult som årets färg 2018.

BKR-tina-hellberg-stylist-kakelspaningGeometrins tidlöshet

De geometriska formerna kan dels vara interiörens utformning men också mönster som skapas med kakel, både genom att skapa fält av kakel men också med kakel som har mönstermotiv. Den italienska keramiktillverkaren 41zero42 har i en ny kakelserie tagit fram ett rutmönster och en assymetrisk cirkel i rosa, vitt, grått och svart som kan användas till att skapa stora mönster samtidigt som den enskilda plattan kan stå för sig själv.  Designerduon Raw Edges har med sin nya kakelserie Tape för Mutina jobbat med helfärgade plattor med subtila mönster som på håll ger en kritig effekt på färgerna. Deras förra serie Folded, även den för Mutina, har en geometrisk yta skapad genom att ett ark papper vikts många gånger och blivit själva gjutformen för leran.

Text: Tina Hellberg

Hela artikeln med produktinfo hittar du i Lera 1/2018. Fler av Tina Hellbergs trendspaningar hittar du här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera