BKR-Laura-Itkonen

Laura Itkonen fascinerar med form

Laura Itkonen öppnade sin keramikstudio för drygt ett år sedan. Hennes okonventionella plattor och geometriska mönster har sedan dess fascinerad en internationell publik. För Lera berättar hon om att våga utforska, lämna det välkända och hitta en stil hon inte visste var hennes.

BKR-Laura-Itkonen-designer-kakelLaura Itkonen utmanar den traditonella kakelplattan

Efter en treårig keramisk hantverksutbildning på en yrkeshögskola i den finska staden Forssa nordväst om Helsingfors samt kandidat och master i design från Aaltouniversitetet arbetade Laura Itkonen bland annat med butiks- och utställningsdesign, grafisk formgivning och möbelformgivning. För drygt ett år sedan sa hon upp sig från sitt jobb som visuell designer för en finsk skokedja.

– Så jag sa upp mig och skaffade den här lilla studion i början av september förra året. Den första tiden efter att jag sagt upp mig tog jag en paus. Jag var i studion och gjorde saker utan att tänka så mycket på vad det skulle leda till. Då hade jag inte jobbat med lera på flera år, så jag behövde den tiden för att komma tillbaka till materialet och hantverket.

”Nu håller jag på att hitta min egen stil och upptäcker att den ligger väldigt långt ifrån det traditionellt finska.”

Laura Itkonen längtade efter att utveckla sitt eget konstnärliga skapande med keramiken i fokus.

– Intresset för keramik väcktes under tiden i Forssa. Jag gjorde praktik hos den finska keramikern Kirsi Kivivirta. Jag var i 20-årsåldern då och hade aldrig riktigt tänkt på vad jag skulle göra. Jag hjälpte henne med en utsmyckning som hon höll på med. Jag tror faktiskt att det var hon som inspirerade mig till att börja arbeta med keramik, säger Laura Itkonen.

BKR-Ruijy-Laura-Itkonen-kakel

(Tv) Kottby heter plattan som fått sin form från finska trähus. (Mitten) En marmorimitation där varje platta har ett unikt mönster. (Th) Resultatet av ett glaseringstest.

Internationella framgångar

På bara ett drygt år har hennes egna kakelkollektioner fått stor internationell uppmärksamhet. I början för plattornas okonventionella former som resulterade i iögonfallande geometriska mönster, men på senare tid också för ytskikt som utforskar kontrastskapande med glasyr. Att utveckla passionen för att arbeta med lera till att också innefatta arbete med glasyrer är ett steg hon tagit nyligen.

– Jag tycker om att arbeta med en massa av lera och var länge ganska ointresserad av glasyren. Men på senare tid har jag arbetat mycket med glasyr och utvecklat den delen av hantverket. Jag ser det som att jag gått vidare till nästa steg i min artistiska utveckling. Nu vill jag bara arbeta med glasyr och glömma leran.

BKR-Marquis-Laura-Itkonen

Kopparfärgat och blått möts i kollektionen Marquis.

I den senaste kollektionen, Marquis, har Laura Itkonen hållit fast vid vad som kommit att bli hennes signum – olikformade plattor som tillsammans bildar intressanta mönster – men också utforskat effekten av att låta olika glaserade ytor möta varandra. I Marquis får kopparfärgade ytor möta en djupblå kulör i ett visuellt starkt uttryck som söker betraktarens uppmärksamhet.

– Jag har varit väldigt trogen den finska enkelheten förut. Men nu håller jag på att hitta min egen stil och upptäcker att den ligger väldigt långt ifrån det traditionellt finska. Jag hade heller aldrig tänkt på mig själv som någon som tycker om att jobba dekorativt och med utsmyckning, men tydligen så är jag det.

BKR-Ruijy-Laura-Itkonen

Plattan Ryijy hämtar sitt namn från traditionella finska väggbonader.

Konsten att ge sig ut på okänd mark

Att utforska färgernas och glasyrens värld har inneburit att ge sig ut på okänd mark.

– Jag höll mig länge till det jag var bekväm med. Jag tyckte att det var enkelt att arbeta med lera, men svårt att arbeta med glasyr, så jag lät bli. Intresset för färg och glasyr är en del av mitt skapande som jag upptäckt nu. Nu kombinerar jag ofta glaserade ytor med oglaserade och utforskar effekten av kontrasterna.

Hon ser det som en milstolpe i sitt keramiska skapande.

– Det har varit fantastiskt att gå utanför min box och hitta något nytt som alltid funnits inom mig och låta det komma fram. I år har jag verkligen upptäckt färg och hur man kan använda den. Jag har inte haft så mycket tanke bakom det jag gjort, utan har mest gått på en känsla. Den största utmaningen med att arbeta med keramik är att jag vill vara väldigt precis i mitt arbete och lera är inte ett väldigt precist material.

BKR-Laura-Itkonen-designer-Finland

För drygt ett år sedan sa Laura Itkonen upp sig från jobbet som visuell designer och öppnade en egen studio.

Allt kakel tillverkas i hennes lilla studio i centrala Helsingfors. När hon får större beställningar tar hon hjälp av andra hantverkare för att färdigställa plattorna, annars tillverkar hon allt själv för hand. Laura Itkonen bor i området Kottby i den norra delen av den finska huvudstaden. Kottby är känt för sina vackra trähus och det var dem som utgjorde inspirationen till en av hennes andra kollektioner, som bär stadsdelens namn.

Laura Itkonen


Ålder: 36
Bor: Helsingfors
Familj: Man och hund.
Yrke: Designer och keramiker.
Senast lästa bok: A nest of vipers av Andrea Camilleri
Senast sedda film: Har mest tittat på serier på senare tid, just nu på Glow.
Reser helst i världen: Australien, där min syster bor, och vårt sommarhus I sydvästra Finland.
Inspireras av: Materialresearch, arkitektur, tradition och framtid – och att bland dem – exempelvis genom att använda 3D-skrivare.

 

– Enkla trähus kan vara väldigt dekorativa. Och att producera allt själv tillåter mig att vara experimentell med att exempelvis utveckla okonventionella former på plattorna. Varför göra fyrkantiga plattor när man kan göra något annat?

Laura Itkonen vill gärna arbeta med arkitektonisk utsmyckning i framtiden.

– Jag skulle gärna arbeta mer med arkitekter, med fasader, och bryta barriären mellan arkitektur och konst genom arkitektoniska utsmyckningar i keramik. Jag har samtal med några arkitekter om att göra sådana saker just nu. Jag utforskar gränserna för leran som material i mitt arbete och det är något som är viktigt för mig.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera