BKR-YCL-Studio

Kaklat sovrum i Vilnius

Med ett kaklat sovrum har YCL Studio utforskat effekten av att låta det keramiska materialet lämna sin traditionella plats och spela en central roll i en bostads materialpalett.

BKR-sovrum-YCL-StudioI en lägenhet i Litauens gamla stadskärna, inredd av det lokala arkitektkontoret YCL Studio, har man utforskat effekten av att ta det keramiska materialet från dess traditionella plats i kök och badrum. Med ett kaklat sovrum har man gett materialet en central roll i hemmets interiör. Den 45 kvadratmeter stora tvårummaren, som ligger i ett hus byggt i början av det förra seklet, hade från början öppen planlösning.

BKR-sovrum-kakel-YCL-StudioKaklat sovrum

Med en vinklad vägg rakt genom rummet skapades ett separat sovrum. Väggen kläddes i keramiska plattor. Keramiken går i jordiga nyanser av rött och brunt. Den får sedan fortsätta in i det bakomliggande sovrummet där den klär både väggar och golv. Med kulörvalen har man velat skapa en varm och välkomnande atmosfär.

– Vi ville använda oss av ett naturligt material som verkligen kunde ta plats i lägenheten. Ett material som gav en långsiktig känsla. En känsla av att det ska sitta där det sitter för alltid. Vi har frigjort de keramiska plattorna från deras förutsägbara, begränsade roll och låtit de stå i centrum av interiören, säger Aidas Barzda, arkitekt på YCL Studio.

Fler aktuella projekt hittar du här.

Även badrummet, som ligger i anslutning till sovrummet, har klätts helt i keramiska plattor. Lägenhetsinnehavaren reser mycket och ville ha en lugn och välkomnande plats att landa på under kortare vistelser i staden. Uppdraget var att skapa en rymlig interiör som tar för sig med djärva materialval. Inspirerade av klostret längst ner på samma gata tog de sig an uppgiften.

YCL-Studio-bkr-kakelAvskalad estetik

Resultatet är en asketisk, avskalad bostad med ett sparsmakat möblemang i svart, grått och vitt. Materialvalen, i synnerhet keramiken, får stå i centrum. Lägenhetens andra del, vardagsrum och kök, går helt i vitt med golv i vitmålad ek. Här har man velat låta ljuset få skapa intrycken – hur det på olika sätt under dagen faller och kastar skuggor på den bleka interiören. Medan sovrummet är svalt, mörkt och lugnande får ljuset flöda fritt över de sociala ytorna. I väggen och mellan bostadens två delar har plats lämnats för en öppen eld, vilket också innebär att rummen är visuellt sammankopplade med varandra.

– Vi såg framför oss hur dagen fylls av ljus, vänner och mat. Medan man på natten drar sig tillbaka till ett avskilt, tryggt och mysigt ställe, lite mörkt och sömnigt. Den skillnaden artikuleras genom att vi dragit en tydlig visuell gräns mellan vardagsrum och sovrum, säger Aidas Barzda.

Projektfakta


Projekt: Bazillion (privat bostad)
Plats: Vilnius
Årtal: 2016
Arkitekter: YCL Studio
Omfattning: 45 kvm

En spännande kontrast uppstår i mötet mellan den avskalade interiören och tidstypiska detaljer från tidigt 1900-tal – bland annat den höga takhöjden och de spröjsade fönstren.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera