Hella Jongerius: ”Jag vill tillföra keramiken färg”

Den nederländska formgivaren Hella Jongerius har gjort den komplexa och färgstarka kollektionen Diorama för Mutina. Stefan Nilsson mötte henne under möbelmässan i Milano.

Hella Jongerius om kakelkollektionen Diorama för Mutina

BKR-Hella-Jongerius-Mutina

Varför en kakelkollektion?
Jag har arbetat med keramik länge och känner att det är ett område som jag kan. Keramiken är som ett språk jag behärskar. Jag är också en formgivare som arbetar med färg och då passar det väldigt bra att göra en kakelkollektion som experimenterar med just färg.

BKR-Hella-Jongerius-Mutina-MilanoVad är tanken bakom Diorama?
Jag började med att titta på materialet och funderade på hur jag kan bidra med något nytt till det här materialet. Färg är något som jag har velat tillföra keramiken. Jag har studerat färg intensivt sen 2015 och just nu är jag intresserad av färger som förändrar sig. Jag vill ha färger som andas med ljuset. Kollektionen består av sju olika matta glasyrer. Beroende på var färgpigmentet är lagt så ger det olika effekt.

BKR-Hella-Jongerius-Mutina-Milano-2018Om du får beskriva kollektionen med tre ord – vilka skulle du använda då?
Kulturell, vibrerande och äkta.

Hela Stefan Nilssons spaning från Milano hittar du här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera