BKR-trender-stylist-stefan-nilsson-milano-2018

Möbelmässan dukar upp för egen smak

Trendspanaren Stefan Nilsson har varit i Milano och ser att fokus flyttats – från att lansera nya produkter till att sätta äldre produkter i ett nytt sammanhang. Keramiken hade dessutom en given plats, både på mässan och på stan.


Spaning från Milano

Världens största designhändels med över 400 000 besökare och tusentals mässmontrar och utställningar gick av stapeln i Milano i april. Årets upplaga präglades framför allt av ett skifte från designern till stylisten. Vitra, Moooi, Magis och flera andra valde att inte lansera så många nyheter utan behålla gamla klassiker och sätta dem i nytt sammanhang. Hållbart och bra. Det kommunicerar ett tydligt budskap om att vi ska behålla våra favoriter. Fokus flyttas då från designer till stylist, den som sätter samman helheten. Årets stora stjärnor heter Ilse Crawford, Faye Toogood, Lotta Agaton och Dimore Studio – kreatörer som alla framför allt är kända för sin stil snarare än för att skapa egna produkter. Så räkna med ett snyggt år – med gamla nyheter. Keramiken hänger med som starkt trendelement. I kök och bad ligger fokus på dova färger med struktur. Trä finns kvar, men ska nu ha en skrovligare yta, liksom varianter av marmor och annan sten. Keramiken hade också en plats bland snackisarna på stan. Modehuset Hermés stod för designveckans absolut mest omtalade utställning där man byggt gigantiska kakelinstallationer.

BKR-India-Mahdavi-Bisazza-PinstripeMumsig mosaik

Franska designern India Mahdavi lanserade en ny, lekfull kollektion för italienska Bisazza. Den heter Pinstripe och finns i kulörerna pistage, jordgubb och blåbär. För andra gången passar Bisazza på att lansera sanitetsporslin som matchar.

BKR-Hermés-Milano Magnifika monument

Modehuset Hermés fick stor uppmärksamhet i Milano. I en gigantisk utställning har man byggt rum av kakel för att rama in årets inredningsnyheter. Årets i särklass mest instagrammade utställning.

BKR-Studio-Pepe-Ceramica-BardelliBKR-Studio-Pepe-Ceramica-Bardelli-Milano-2018Lekfullt med lera

Snygg installation av Studio Pepe med deras kakel för Ceramica Bardelli. Den unga designduon visar hur man kan skapa kreativa installationer med bara några kakelplattor.

BKR-Cristina-Celestino-Fornace-BrioniNytänkande

Kreativt och inspirerande. En av Italiens mest uppmärksammade unga formgivare är Cristina Celestino. För Fornace Brioni har hon gjort flera iögonfallande kollektioner. Ny kollektion lanserades under designveckan.

BKR-Salvatori-Milani-2018Sten och keramik

Stenföretaget Salvatori inredde en gammal lägenhet med massor av sköna material. Här ser man en stark trend för året – mix’n’match i materialen som får bygga olika mönster.

Årets samarbete

Italienska Mutina lanserade under mässan i Milano som vanligt nya designsamarbeten. I år tillsammans med formgivaren Hella Jongerius. Nytt för i år är att man för första gången lanserar en kollektion med badrumsdetaljer som exempelvis krokar och speglar.

BKR-Ceramiche-Piemme-Milano-2018Dova kulörer

Akvarellkänsla, djupa kulörer och struktur. Italienska Ceramiche Piemme har förstått att det mörka, bruna och dova är årets kakeltrend 2018.

BKR-Boffi-Milano-2018Skrovlig marmor

Kökens Rolls Royce är italienska Boffi och deras visioner om framtidens kök och bad påverkar hela branschen. I år visade man flera varianter på sten med struktur, något som också Salvatori tryckte på. Om det ska vara marmor i år, så ska den vara skrovlig.

 

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera