BKR-Göteborg

Destinationen: Göteborg

I industristaden Göteborg finns massor för keramikälskaren att upptäcka – både berömda babyloniska konstverk och modern arkitektur som tagit fasta på materialets unika egenskaper. Och letar du gamla plattor är du definitivt på rätt ställe.

På 600-talet f. Kr. smyckades den paradgata i Babylon som ledde fram till kung Nebukanesar II:s palats med 120 glaserade lejonreliefer. Liknande lejon återfanns sedan i tronsalen, och ett av dessa lejon finns sedan 1931 på Röhsska muséet efter att man köpt det från Staatliche Museum i Berlin. Tillsammans med lejonet i Röhsskas arkitekturhall visas även en drake som härstammar från Ishtarporten, den största porten i stadsmuren som omgav Babylon och utgjorde entrén till storstaden. Den som är mer intresserad av moderna keramiska uttryck beger sig till Lindholmen och universitetsbyggnaden Kuggen ritad av Wingårdhs. Likt en tromb expanderar den cirkelformade byggnaden i omfång för varje våningsplan. Tanken med att låta byggnaden expandera är att den ska skugga sig själv och på så sätt skapa ett bra inomhusklimat på ett klimatsmart sätt. Fasaden är klädd i keramiska plattor i röda och gröna nyanser. Återbruket arbetar med att ta tillvara på material från byggnader som rivits och sälja det vidare. Här finns vackra äldre kakelplattor för den som vill skapa en tidstypisk stil eller som behöver komplettera plattor som gått sönder – eller för den som bara vill beundra hållbart och vackert hantverk som levt genom decennier.

BO

Clarion Post är som namnet antyder inhyst i stadens gamla postbyggnad, mitt emot centralstationen. Det statliga byggnadsminnet blev av Semrén Månsson omvandlat till ett storslaget hotell med en takpool där de keramiska plattorna växlar i en mängd blå kulörer är kronan på verket.

BKR-BarabicuDRICKA

Barabicu har snabbt funnit sin plats i göteborgarnas hjärtan. Fisk, kött och skaldjur står på menyn och lagas över öppen eld och den populära, industriromantiska cocktailbaren med pelare i slaktarkakel attraherar en ung publik från tidig eftermiddag till sen kväll.

ÄTA

Den palestinska restaurangen Silvis fokuserar på att kittla våra smaklökar med mängder av färska örter. Den gemytliga matsalen är har en ombonad och bohemisk atmosfär med brokiga keramiska plattor i geometriska mönster i svart, grått och vitt.

Inspireras av Göteborg

BKR-Pun-WhiteINDUSTRIROMANTIK
Vill du skapa en industriell känsla? Snyggaste slaktarkaklet finns hos Kakelspecialisten och heter Pun White. En väld form på plattan ger ett lite mjukare intryck.

BKR-PatchworkMÖNSTRAT
Patchwork från Konradssons kakel ger ett brokigt och bohemiskt intryck med många olika mönster. Finns i flera färgskalor.

BKR-AquarisMARITIMT
Aquaris från Golvabia är en vackert skimrande mosaik i flera nyanser som finns i tre olika färgsammansättningar.

Fler reseguider hittar du här.

Vill du prenumerera på inspirationsmagasinet Lera
kostnadsfritt och få ett digitalt nyhetsbrev?

Ja tack, jag vill prenumerera

Få en gratis prenumeration på inspirationsmagasinet Lera och ett digitalt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill prenumerera