BKR-golbrunnar-klinker

Väggnära val

Stora plattor, heltäckande golvvärme och en sömlös estetik. Väggnära brunnar har många fördelar men ställer också krav på tätskiktet.

Fler och fler väljer en väggnära golvbrunn, exempelvis en smal, rektangulär brunn som placeras längs med väggen eller en triangulär brunn som placeras i ett hörn.

– Väggnära brunnar har funnits på marknaden i drygt tio år. Den marknaden är fortfarande liten i Sverige, men de här brunnarna blir allt mer populära, säger Sten Holmkvist som arbetar med utbildning och teknisk rådgivning på Byggkeramikrådet.

Något som förmodligen bidragit till att intresset för väggnära golvbrunnar ökat är att intresset för stora plattor har ökat. En väggnära golvbrunn gör det möjligt att använda större klinkerplattor i badrum och andra våtutrymmen.

Efterfrågan ökar

– Med en rund brunn behöver plattorna ha ett radiellt fall ut från brunnen. Med en väggnära brunn får man samma fallvinkel för alla plattor, vilket innebär att man kan välja större plattor, fortsätter Sten Holmkvist.

Andreas Kihlström är affärsområdeschef på Purus som säljer alla typer av brunnar för badrum och kök. Ungefär sju procent av alla brunnar de säljer är väggnära.

– Efterfrågan ökar varje dag. Förutom att den gör det möjligt att använda större klinkerplattor innebär en väggnära brunn också att man kan lägga golvvärme i hela badrummet. Så det handlar om estetisk, funktion och komfort, konstaterar han.

”De väggnära brunnarna blir alltmer populära. Det handlar om estetik, funktion och komfort.”

Med en brunn mitt på golvet bör golvvärmen inte ligga närmare den än 20 centimeter. För att helt dölja brunnen kan man dessutom lägga en anpassad klinkerplatta över stålkonstruktionen. Väljer man en väggnära brunn är det dock viktigt att brunn och tätskikt är godkända för att användas tillsammans.

– Eftersom brunnens underkonstruktion ser annorlunda ut och monteras annorlunda än hos runda brunnar så ska tätskiktet vara provat och godkänt för att använda till just väggnära brunnar. Man behöver se till att det finns kompatibilitet mellan den brunn och det tätskikt man valt, säger Sten Holmkvist.

Har man inte valt ett godkänt system får man inte ut något på försäkringen vid en eventuell vattenskada.

– Försäkringsbolagen har tyckt att det är onödigt att placera brunnen i ett hörn eller längs med en vägg eftersom konstruktionen är känsligare där vägg och golv möts än vad den är i mitten av golvet. Men de väggnära brunnarna utmärker sig inte i skadefrekvensen, så det är egentligen inte en större risk att välja en väggnära golvbrunn. Men man måste vara säker på att tätskikt och brunn får användas tillsammans, fortsätter han.

Om väggnära golvbrunnar

  • Tillåter större klinkerplattor.
  • Möjliggör golvvärme i hela golvet.
  • Brunnen går att dölja under klinker.

Att tänka på
Var noga med att välja ett tätskikt som är anpassat till den brunn du valt. Produkterna måste vara godkända för att användas tillsammans.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera