BKRMarcel-Wanders-Mondrian-Doha-

Alice in Wanderland

I en stil som blivit den holländska formgivaren Marcel Wanders signum är det storslagna Mondrian Doha en uppvisning i mönsterkrockar och en lek med dimensioner. Det har dessutom en materialpalett och detaljrikedom som lätt gör besökaren vimmelkantig.

BKRMarcel-Wanders-Mondrian-Doha-5Mondrian Doha – Marcel Wanders nya hotell

Marcel Wanders har inrett Dohas nya Mondrianhotell. Hotellet har 270 rum och inte mindre än åtta restauranger och barer och är placerat norr om hamnen i Qatars huvudstad med utsikt över den persiska gulfen. Det lokala arkitektkontoret South West Studio har ritat hotellet.

– Uppdraget var att skapa ett trevligt hotell som skulle ge ett mervärde och sätta lite krydda på staden. Det har inte riktigt funnits ett sådant här hotell tidigare, som är attraktivt och lite annorlunda, säger Marcel Wanders.

BKRMarcel-Wanders-Mondrian-Doha-6Den holländska inredaren började arbetet med att inreda hotellet med att studera gamla arabiska mönster och bilder ur bland annat Tusen och en natt. Han beskriver det som att han tagit avstamp i den lokala kulturen för att sedan omsätta dess uttryck i en samtida inredning.

– Den största utmaningen att skapa något som är både autentiskt och innovativt. Man måste få in det i ritningen, för det är inget man kan lägga till i efterhand. Det är alltid svårt att gå från en design på papper till en design som passar och ser ut att höra hemma där man placerat den.

BKRMarcel-Wanders-Mondrian-Doha-7Material- och mönsterkrockar

Starka färger och detaljrika mönster avlöser varandra, men i lobbyn är det bländande vitt. Här skapas istället effekter med storskalig, marmorimiterad keramik och en lek med dimensioner.

– I lobbyn ville vi att det skulle vara vitt och krispigt. Och att den krispigheten ska bestå över tid. Då är ju keramik är ett fantastiskt material som man kan göra fantastiska saker med.

BKRMarcel-Wanders-Mondrian-Doha-7Förutom den bländande vita marmorimitationen finns här också flera meter höga armaturer med en bordslampas form, jättelika förgyllda kyrkklockor som gömmer kristallkronor i sina väldiga valv och mattor från Marcel Wanders egna möbelföretag Moooi med tryck av realistiska rosor.

Keramiken också närvarande i det uttrycksfulla poolområdet på 27:e våningen. Här låter man mönster och material krocka på ett närmast explosionsartat sätt. Svarta och vita plattor i olika formationer täcker golv och väggar. Insidan av poolen har fått en mosaik i flera blå nyanser. Ovanpå alltihop ligger ett glastak, målad i mättade nyanser av rött, gult, grönt och orange. Men Marcel Wanders vill inte bli kallad maximalist.

Vill inte kallas maximalist

– Jag tycker inte om att mina interiörer beskrivs som maximalistiska. Jag vill inte vara maximalist, jag vill vara optimalist. Som formgivare har jag möjlighet att bjuda in människor till en annan värld, förhoppningsvis en som väcker känslor och som kanske får dem att se sig själva på ett nytt sätt, och som får dem att känna att livet är spännande.

Fler aktuella projekt här.

BKRMarcel-Wanders-Mondrian-Doha-3Färg använder Marcel Wanders mest för att skapa kontraster, annars tycker han att materialen ska få tala för sig själva.

– Jag vill jobba med uttrycken i materialen och låta materialen tala för sig själva. När det börjar handla för mycket om färgen handlar det inte längre om materialet. Många delar av den här inredningen har färg bara för att uttrycka materialet. Ibland lägger vi till färg för att uttrycka något mer, och så skapar vi kontraster med färg. Arbetet med att skapa kontraster är viktigare än någon enskild färg.

BKRMarcel-Wanders-Mondrian-Doha-4När det kommer till materialval säger Marcel Wanders att han föredrar dramatiska material.

– Jag jobbar häcken av mig för att skapa det mest fantastiska jag kan för den uppdragsgivaren jag jobbar för, och jag tar aldrig den enkla vägen ut. Jag vill att besökaren ska känna sig passionerad.

Projektfakta


Projekt: Mondrian Doha
Plats: Doha, Qatar
Årtal: 2017
Arkitekter: South West Studio/Marcel Wanders
Omfattning: 28 870 kvm

 

Och det är viktigt för honom att människor tycker om det han gjort.

– Den stora belöningen är att se att de som kommer hit tycker om inredningen. Jag brukar gå till ställena jag inrett, slå mig ner i baren eller någon annanstans och prata med folk. Det skänker mig verkligen glädje att veta att besökaren fått ut något mer än de väntat sig av att vara här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera