Årets plattsättare 2018

Lasse Wathne på Högsbo plattsättning mottog utmärkelsen Årets plattsättare för sitt arbete med restaureringen av Börsen vid Gustav Adolfs torg i Göteborg. Byggnaden invigdes 1849 och är ritad av arkitekten Pehr Johan Ekman.

Berätta om uppdraget!
Vi fick i uppdrag att lägga om det keramiska golvet på Börsen, som legat där sedan mitten av 1800-talet när huset byggdes. Arbetet bestod i att ta loss ungefär hälften av plattorna, laga dem och lägga om golvet med samma plattor. Så vi fick såga upp fogar, ta loss plattorna en och en, märka dem för att veta exakt var de legat, för att sedan laga och lägga tillbaka dem på exakt samma plats.

Vad var den största utmaningen?
En del plattor var väldigt slitna och några gick sönder när vi tog loss dem. Vi visste att det inte skulle gå att få tag i något liknande, så vi fick limma och lacka för att för att allt skulle kunna återanvändas. Det är inte varje dag man tar upp ett golv från 1849 och lägger om det. Resultatet är långt bättre än vad jag vågat hoppas på när vi inledde arbetet för drygt tre år sedan.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?
Detta har varit ett väldigt speciellt projekt att arbeta med, en stor skillnad från de simhallar och badrum som normalt fyller dagarna. Det betyder jättemycket, både att ha fått vara en del av detta och att få den här utmärkelsen.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera