BKR-Fala-atelier-1

Fala Atelier går stärkta ur krisen

År 2013 befinner sig Portugal i djup ekonomisk kris. Luften har gått ur marknaden och många flyr utomlands i jakten på jobb. Samtidigt bestämmer sig tre unga arkitekter för att starta eget.

BKR_Fala-Atelier-5

En fågelbur hör till kontorets ovanligare projekt.

Fala Atelier – går stärkta ur krisen

Filipe Magalhães och Ana Luisa Soares tog examen 2000 hade under några år arbetat i Schweiz och Japan. I Schweiz träffade de Ahmed Belkhodja. År 2013 bestämmer sig trion för att trotsa en utsiktslös portugisisk arbetsmarknad och starta en egen verksamhet.

– Både jag och de andra har drömt om att driva en egen byrå sedan vi var små. Vi drömde alla om samma sak på olika platser. När vi sedan sammanstrålade kände vi att det bästa var att göra det tillsammans, att låta det bli ett gemensamt projekt, säger Filipe Magalhães.

Att välja att öppna eget mitt under landets finanskris kan enligt Filipe Magalhães ha gett kontoret en fördel.

– Vi visste inte att landet var på väg att ta sig ur krisen när vi öppnade kontoret. Många arkitekter hade flyttat utomlands, så det som skulle ha kunnat vara en nackdel, att dra i gång en egen verksamhet under krisen, visade sig vara till vår fördel. När människor började investera i byggnader igen och behövde en arkitekt så fanns vi där.

BKR_Fala-Atelier-4

Den mångfärgade, keramiska fasaden på ett bostadshus i Porto väcker känslor.

Turismen blev räddningen

Den växande turismen har sedan dess blivit en del av landets räddning, och även för Fala Atelier har turismen inneburit en betydande inkomstkälla.

– Vi har sett ett uppsving inom turism de senaste åren. Samtidigt är Portugal inne i en väldigt snabb och intensiv gentrifieringsprocess. Detta har inneburit att många köper fastigheter för att renovera och hyra ut. För oss har det inneburit att vi fått anpassa oss efter en ökande efterfrågan och vi har växt lite snabbare än vad vi tänkt.

Tre personer har nu blivit tio. Och medan man för bara några år sedan gjorde ett projekt i taget har Fala Atelier runt 15 projekt igång samtidigt.

”Vi är optimistiska för att vi är oansvariga nog att tycka att allt är möjligt.”

– I början gjorde vi små renoveringar åt privatpersoner och det ena uppdraget ledde till nästa. Ju fler vi hade gjort, desto lättare blev det att övertyga en uppdragsgivare att anlita oss. Nu har vi projekt från 50 till 4000 kvm i vår portfolio.

Deras projekt präglas av en lekfullhet, okonventionella lösningar och en känsla för effektsökande detaljer. En fågelbur, en bostad i ett garage med plats för bilen inomhus och en keramisk fasad som blivit en snackis finns nu i den breda portfolion. Trion beskriver sig själva som metodiska optimister.

– Vi är optimistiska för att vi är oansvariga nog att tycka att allt är möjligt. Vi måste vara metodiska för att kunna driva en verksamhet med anställda och för att kunna ta oss an större och större projekt, konstaterar Filipe Magalhães.

Fågelburen tycker han är ett bra exempel på ett projekt som de tog sig an med metodisk optimism.

– Vi fick uppdraget och tog det på stort allvar. Vi började med att studera fåglar för att ta reda på vad de gör i buren, var de äter, hur de rör sig och vilka behov de har. Vi pratade med en ornitolog. Detta är nog vad den optimistiska metodiken handlar om. Vi tog ett udda uppdrag och vi tog det på allvar.

BKR_Fala-Atelier-3

Keramiska fasader är vanliga i Portugal, men Fala Atelier har fokuserat på att de dem ett uppdaterat formspråk.

Arkitektur som väcker känslor

Trots att keramiska fasader är vanlig förekommande, eller kanske just därför, var reaktionerna blandade när Fala Atelier bestämde sig för att ge ett hus från tidigt 1900-tal ett uppdaterat keramiskt fasadmönster.

– Huset hade varit övergivet i många år och uppdragsgivaren ville göra om det till fem separata lägenheter. Precis som många hus i Portos stadskärna hade huset redan en keramisk fasad, som vi bestämde oss för att uppdatera. Vi samarbetade med en keramiker som gjorde nya plattor och fasaden fick ett uppdaterat mönster i ett traditionellt material.

”Den stora merparten av alla byggnader lägger ingen märke till, för det är bara mer av sådant man redan sett. Jag är glad att vi får en reaktion.”

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Jag ser ofta människor som stannar, rynkar på näsan eller tar en bild. Den äldre generationen är vana att se enfärgade fasader. De är inte vana vid gatukonst och ser det som en form av vandalisering.

Men Filipe Magalhães tycker att nästan all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet.

– Jag är glad att vi lyckats beröra. Den stora merparten av alla byggnader lägger ingen märke till, för det är bara mer av sådant man redan sett. Jag är glad att vi får en reaktion.

Han menar att portugisisk arkitektur är fast i gamla mönster.

– Portugisiska arkitekter är konservativa och vill göra saker så som de alltid har gjort. Det är precis motsatsen till vad vi borde göra. Vi behöver våga chansa mer inom arkitekturen.

BKR_Fala-Atelier-6

Fala Atelier skapade ett hem med parkering inomhus i ett gammalt garage.

Han framhåller dock att man inte ska göra skapa effekter för effektsökandets skull.

– Man ska inte vara galen för sakens skull, men man ska vara galen på rätt sätt. Många kunder kommer med bilder från Pinterest och säger att de vill ha det de ser. Men vi måste utmana oss mer än så. Vill de bara kopiera något som någon annan gjort så behöver de bara en byggherre. Det är arkitektens roll att ta projektet längre.

Är det då enkelt för Fala Atelier att imponera på kunden och överträffa förväntningarna? Inte alltid, men Filipe Magalhães säger att lärdomen från ett misstag ofta är större än konsekvensen.

– När vi var nya gick vi med på vad som helst. Nu har vi lärt oss att vi att vi måste vara tydliga och vi måste tro på projektet. Det var väldigt bra att få den erfarenheten tidigt. Nu är vi bättre på att tidigt förklara vilka vi är, hur vi jobbar och vilken typ av projekt vi gör. Vi är unga och vi kan inte tillräckligt. Vi gör fortfarande många misstag, men många gånger är lärdomen större än själva misstaget.

Fler intervjuer med arkitekter, konstnärer och formgivare hittar du här.

Projektfakta


Namn: Fala Atelier
Baserade: Porto, Portugal
Grundades: 2013
Grundare: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares och Ahmed Belkhodja.
Anställda: 7
Minsta projekt: En fågelbur.
Största projekt: Ett flerfamiljshus i en gammal fabrik.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera