Keramikdestinationen: Umeå

I Umeå finns massor för den som är intresserad av konst, design och arkitektur – staden kan skryta med ett iögonfallande kulturhus, en ambitiös park och konstutställning under bar himmel. Dessutom finns en hel del kakel att spana på.

Umeå är en stad som växer både till ytan och till antalet invånare, bland annat tack vare Umeå Universitet som erbjuder en av Sveriges fyra arkitektutbildningar. Och här finns massor för arkitekturnörden. Under kulturhuvudstadsåret 2014 färdigställdes kulturhuset Väven, en grupp byggnader ritade av norska Snøhetta i samarbete med White Arkitekter.

 

Med böljande vita fasader och utsikt över Umeälven är området ett arkitektoniskt landmärke. Den som vill uppleva mer arkitektur promenerar vidare utmed vattnet längs det så kallade kulturstråket. Här ligger Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan och Bildmuseet. Precis intill Väven ligger Rådhusparken. Här har en av Sveriges mest namnkunniga landskapsarkitekter, Umeåsonen Ulf Nordfjell, varit ansvarig för en ombyggnad i två etapper. Han har fyllt parken med perennplanteringar, lönnar, hästkastanjer, ullungrönnar, katsuror och en ny fontän och skapt en storslagen grönskande oas. Även skulpturparken Umedalen Skulptur i Umedalsparken är väl värd ett besök. Här finns möjlighet att se konst från hela världen under bar himmel.

BO

Det anrika före detta sjömanshotellet Stora Hotellet fick för några år sedan ett ansiktslyft av arkitektkontoret Stylt Trampoli. Träimiterad keramik är ett centralt inslag i den detaljrika inredningen som berättar hotellets långa och händelserika historia. www.storahotelletumea.se

ÄTA

Runt Hörnet ligger centralt på Kungsgatan och erbjuder, förutom stadens snyggaste keramiska golv, en innovativ meny där svenska råvaror tillagas med influenser från all världen kök. Vinlistan är ambitiös och handplockad för att matcha rätterna. http://www.runthörnet.com

DRICKA

Efter stängning förvandlas delikatessbutiken Duå till baren Open/Closed, som drivs av den prisbelönte bartendern Emil Åreng. Här serveras Umeås bästa drinkar i en avskalad miljö där de vita slakteriväggarna möter ett missmatchat klinkergolv i blåmönstrat och orange. facebook.com/openclosedbar

Inspireras av Umeå

TRÄSMAK
Serien Baita från Konradssons kakel är en vacker och naturtrogen träimitation i fyra kulörer, från varmt nougatfärgad till svala beige och grå toner.

MÖNSTRAT
Ett lika snyggt golv som på Runt Hörnet får du med den geometriskt mönstrade plattan Azulej av arkitekten och formgivaren Patricia Urquiola. Finns hos Centro.

DETALJRIKT
Klinkern Peronda från Kakeldaxgruppen ger värme och karaktär åt en avskalad miljö med detaljerade illustrationer i vitt och blått och en lätt sliten känsla.

Fler reseguider hittar du här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera