”Måste det som är snyggt vara opraktiskt?”

Inredningsskribenten Martin Wendelbo funderar kring relationen mellan form och funktion inför sommarens stora projekt.

Design vs funktion. Ett ständigt samtalsämne hos oss. Samtalsämne och samtalsämne. Källa till meningsskiljaktighet är ett bättre ord. Någon av oss, alltså den av oss som är utbildad designer med högskolepoäng hävdar att design är viktigare än funktion. Jag som bara är en raljerande proffstyckare påstår motsatsen. Vi har ett spännande liv. Vid matbordet i allmänhet och i diverse inköpsprocesser i synnerhet.

Nu var i och för sig kaffetermosen från George Jensen en bröllopsgåva, men den får duga som exempel. Exakt lika dyr som snygg som oanvändbar. Varje högtidsdag står den ståtliga pjäsen på bordet inför storögda och imponerade släktingar. Varje högtidsdag, eller dagen efter står jag där och försöker lösa upp kaffefläckar från gammelmormors linneduk.

Sen har vi det nordafrikanska cementgolvet som är så orimligt snyggt. Och dyrt. Och fullständigt hopplöst. Tappar man en påskpyntsfjäder så är det bara att hämta stämjärn och en ny platta från reservlagret på grund av den sex centimeter långa spricka som uppstod vid nedslaget.

”Varje högtidsdag står den ståtliga pjäsen på bordet inför storögda och imponerade släktingar. Varje högtidsdag, eller dagen efter står jag där och försöker lösa upp kaffefläckar från gammelmormors linneduk.”

Vi har också samtalat en del om knopparna till handdukarna i badrummet. Jag som outbildad tycker det är ganska bra med knoppar som gör att handdukarna faktiskt hänger kvar på knopparna. Den bildade av oss tycker det är bättre med snygga knoppar och därmed handdukar som ligger på golvet.

Jag tycker att jag har tre tydliga exempel som bygger mitt case här. Vad tycker ni? Men…

Nu ska det läggas golv i växthuset. Sommarens stora projekt. För en gångs skull är situationen omvänd. Jag föreslår att vi åker till en avlägsen ort och köper svindyr handgjord antik keramik att omsorgsfullt lägga ut. Designern vill ha tjocka grå storformatsplattor à la Östberlin. Vad hände där? Jag såg inte den komma…

-Jag tänkte det skulle vara så där romantiskt som hos Mandelmans

-Nej det ska vara praktiskt!

-Och fult?

-Det är inte fult bara för att det är praktiskt.

Well well, vi får se vad som händer här. Sista ordet är inte sagt men det lutar väl ganska mycket åt att någon, alltså den som inte är utbildad, ska bära och lägga ett större antal klinkerplattor den kommande tiden. En sak som är säker är att det kommer att bli bra. Ur både ett design- och funktionshänseende. Keramik har ju den fördelen.

Om Martin Wendelbo


Martin Wendelbo är skribent och kommunikatör, ett proffs på sociala medier, och driver den humoristiska inredningsbloggen martinreda.com

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera