Hexagonformad fasad

Privatbostaden Casa Maravilla söder om Alicante har fått en hexagonformad fasad.

Det spanska arkitektkontoret Laura Ortín Arquitectura har färdigställt en privatbostad i den lilla byn Beniaján vid kusten söder om Alicante. Casa Maravilla har en stram utformning i en boxliknande struktur med platt tak. Det platta taket är utformat för att ha möjligheten att lägga till ytterligare en våning vid behov. En personlig prägel skapas av den keramiska fasaden som består av hexagonformade klinkerplattor i tre kulörer, mörkgrått, ljusgrått och vitt. Huset ligger i en grönskande miljö vid foten av en kulle med fruktträd utanför staketet.

Staketet har fått en ljus och mintig kulör för att smälta in i landskapet. Fasaden är en modern tolkning av den lilla kuststadens traditionella keramiska arkitektur, men bär få spår av det formspråket. Istället utgör den en samtida arkitektonisk kommentar i ett uråldrigt material som ger huset en säregen prägel. Arkitekten Laura Ortín menar att ambitionen aldrig varit att vara nostalgisk eller skapa en metafor för något som varit, utan att med den keramiska fasaden behålla och vårda ett minne.

Läs om fler aktuella projekt här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera