Form och funktion i skimrande fasad

Studio Libeskind klär bostadshuset Sapphire i egendesignade, skimrande klinkerplattor som dessutom har förmågan att rengöra sig själva.

Arkitekten Daniel Libeskind kunde nyligen inviga ett bostadshus med kommersiella ytor i stadsdelen Mitte i Berlin. Huset präglas av en oregelbunden fasad, med lutningar som hela tiden byter riktning. För att ytterligare dra uppmärksamheten till sig är fasaden klädd i skimrande klinkerplattor formgivna av Libeskind själv i samarbete med keramiktillverkaren Casalgrande Padana.

– Uppdraget var att skapa en byggnad med 5000 kvadratmeter boendeyta och lika stor affärsyta. Uppdragsgivaren ville ha små utrymmen, eftersom det är bäst ekonomi i det nu, säger Stefan Blach, en av arkitekterna.

Markytan är strax över 2000 kvadratmeter, så utmaningen var att få in så många enheter som möjligt på höjden.

– Vi ville skapa en skulptural effekt i projektet. Men att byggnaden lutar åt olika håll innebär också att vi kunde maximera golvytan och få till två fantastiska takvåningar högst upp.

De oregelbundet placerade fönstren är ett resultat av fasadens lutningar men gör också varje lägenhet unik. Arkitekerna var också måna om att varje lägenhet skulle vara unik och ha ett generöst ljusinsläpp.

”Metallicfärgen gör att fasaden tycks ändra färg med dagsljusets skiftningar. Under dygnet får man fram en hel palett av färger, från djupt brun till glänsande guld och bleka gula toner”

– Den största utmaningen var dels att skapa så många små enheter som möjligt, vi fick rita in tre entréer som leder till tre separata trapphus, och samtidigt se till att alla lägenheter hade ett bra ljusinsläpp.

Den knixande strukturen tillsammans med fasadmaterialet gör att byggnaden drar uppmärksamheten till sig. De keramiska plattorna med sin skimrande metallicyta byter skepnad med dagsljusets skiftningar.

– Man får en oerhört vacker effekt med den metallicfärgade plattan och byggandens skulpturala form. Metallicfärgen gör att fasaden tycks ändra färg med dagsljusets skiftningar. Under dygnet får man fram en hel palett av färger, från djupt brun till glänsande guld och bleka gula toner. Det är fantastiskt att se.

Plattorna bryter ner volymen för ögat

– De individuella plattorna gör att man inte uppfattar fasaden som ett enda stort block utan som många små delar som är sammanfogade. Att plattan har ett mönster med reliefeffekt förstärker det intrycket. Vi har också valt att placera likadana plattor på olika sätt för att få en oregelbundenhet, vilket bidrar till att skapa liv i fasaden.

Samma keramiska plattor återfinns sedan i lägenheternas badrum, och kopplar på så sätt samman interiör med exteriör.

Förutom de estetiska kvaliteterna har plattorna förmågan att rengöra sig själva. Tekniken har utvecklats av Casalgrande Padana och går ut på att plattan är utrustad med ämnet titandioxid, TiO2, ett naturligt ämne som bland annat används som vitt pigment i tillverkningen av livsmedelstillsatser, tandkräm och smink. När plattorna utsätts för ljus innebär titandioxiden att smuts och föroreningar bryts ner för att sedan sköljas bort med regnvatten. Plattorna har också förmågan att neutralisera dålig lukt.

– Plattorna är inte bara självrengörande utan förbättrar också luften i dess närhet. Att fasaden har ett så litet behov av underhåll var ett viktigt argument för uppdragsgivaren i valet av fasadmaterial.

Projektfakta


Projekt: Sapphire
Plats: Berlin
Årtal: 2017
Arkitekter: Studio Libeskind
Omfattning: 10 000 kvm

Stefan Blach är nöjd med resultatet och menar att keramik var det givna valet till det här projektets fasad av fler skäl.

– Keramiken är hållbar, långsiktig och kräver lite underhåll, särskilt i det här fallet. Det är också en komplex fasad och jag är väldigt nöjd med att vi lyckades bibehålla så hög kvalitet i ett kommersiellt projekt med höga krav på lönsamhet.

Läs också om Studio Libeskinds The Crown, även den med självrengörande fasad. Och Horisont arkitekters Kajutan, som blir det första svenska projektet som använder plattorna.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera