Randig restaurang i zebrans tecken

Arkitektkontoret Renesa har använt stark färg och ett iögonfallande mönster för att återta en gammal brittisk kolonialbyggnad i Kanpur och ge den en plats i den samtida indiska arkitekturen.

Randig restaurang i zebrans tecken

En 200 år gammal fabriksbyggnad. Chockrosa målarfärg och keramiska plattor i zebramönster. En uppseendeväckande fasad vars färger och mönster löper in i byggnaden och exploderar i en lekfullt surrealistisk kaskad av intryck. Det New Delhibaserade arkitektkontoret Renesa fick i uppdrag att förvandla en gammal brittisk fabrik i centrala Kanpur i norra Indien, sydost om New Delhi, och använde färg och form för att återta bygganden och ge den en plats i den samtida indiska arkitekturen.

– Uppdragsgivaren var inspirerad av estetiken i Wes Andersons filmer och ville fånga den allvarsamma lekfullheten i hans miljöer. De ville också låta restaurangens olika delar separeras och ramas in på ett tydligt sätt av inredningen, säger arkitekten Sanchit Arora som varit ansvarig för projektet.

Interiören präglas av en intensiv rosa kulör på väggar och tak och ett blankt och randigt klinkergolv i svartvitt. Golvets svartvita ränder återfinns sedan på väggarna i mönster och illustrationer. Man har arbetat med effekterna av symmetri och en begränsad färgpalett och stävat efter en surrealistisk känsla i det fängslande, svartvita mönstret. Med design återtar Renesa den kvarlämnade, europeiska arkitekturen och omvandlar den till något samtida, med en tydlig koppling till den plats där den ligger.

– Byggnaden var i en traditionell, kolonial stil. Vi ville ha enkla linjer, men med coola och nytänkande inslag. Det var utan tvekan en risk att välja den här rosa kulören. Inte heller ränderna var ett självklart beslut, men vi ville skapa något nytt och extravagant, fortsätter Sanchit Arora.

Mest effekt för pengarna

Nu pryder de svartvita klinkerplattorna hela restaurangen, förutom i entrén där man istället valt en kvadratisk, rosa platta som matchar väggarna. Man ville skapa en komplex och motsägelsefull arkitektur där gammalt och nytt får mötas.

– Vi ville att det här projektet skulle utmana den traditionella restaurangstilen. Vi ville förändra hur man ser på gastronomi och restaurangupplevelsen genom arkitektur. Vi har till och med fått in den rosa kulören i maten.

Projektet ligger i en attraktiv del av Kanpur, men budgeten var liten och utmaningen blev att med små resurser skapa något som kändes ambitiöst och påkostat.

– Vi har använt material på ett väldigt kostnadseffektivt sätt i det här projektet, valt de billigaste men ändå lyckats skapa något väldigt effektfullt. Anledningen till att vi valde keramik var just för att vi ville skapa så stor effekt som möjligt för de pengar vi hade.

Då lämpar sig keramiken utmärkt, menar Sanchit Arora.

– Det bästa med keramiken är just det, att man kan få otroligt snygga effekter för en liten peng. Materialet är unikt på det sättet. Det är bra kvalitet, kostnadseffektivt och snyggt. Det finns ingenting bättre än att kunna samla de egenskaperna i ett material.

Zebraränder ”nästa stora trend”

Trots den experimentella sorglöshet som präglas inredningen har genomförandet inneburit kompromisser, både estetiska och rent praktiska.

– Att bygga något inne i en sådan byggnad är väldigt intressant, och en stor utmaning. Strukturen var väldigt skör och på vissa ställen var vi tvungna att förstärka den med stål för att kunna genomföra uppdraget. Där det inte var möjligt fick vi helt enkelt anpassa oss efter byggnaden.

Färgskalan och mönstereffekterna är det Sanchit Arora är mest nöjd med.

Projektfakta


Projekt: The Pink Zebra
Plats: Kanpur, Indien
Årtal: 2018
Arkitekter: Renesa
Omfattning: 1220 kvm

– Jag är väldigt nöjd med den effekten vi lyckats skapa genom att kombinera den rosa färgen med de svartvita ränderna. Vi har blivit väldigt uppmärksamma för det internationellt. Jag tror att zebraränder är nästa stora trend, och jag har redan sett en del ställen som inspirerats av oss. Det är vi stolta över. Vi har utmanat normen för hur en restaurang ska se ut i Indien, och kanske i andra delar av världen också.

Läs om fler aktuella projekt här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera