Tänk stort – välj rörelsefog

Vid läggning av större golvytor måste man alltid lägga in rörelsefogar. Detta för att ta upp de spänningar och rörelser som av olika orsaker kan uppstå i underlaget.

Tänk stort – välj rörelsefog

Rörelsefog är en mjuk typ av fog som förhindrar att plattorna eller den hårda fogen spricker till följd av rörelser i den underliggande konstruktionen. Den kompletterar den vanliga fogen och läggs med jämna mellanrum, vanligtvis i fält med kantmått på ungefär sex-sju meter för att dela upp en större keramisk golvyta. Den läggs även mot väggar, runt pelare och andra genomföringar i golvytan.

– Ju större yta man lägger desto större blir spänningen i ytan. Den lite mjukare rörelsefogen läggs i det keramiska lagret för att bryta av en stor yta och på så sätt fördela de spänningar som uppstår på flera olika områden. Spänningarna blir för stora om allt läggs i ett enda sjok. Det räcker att underlaget krymper några millimeter för att skapa en enorm spänning på en stor yta, säger Sten Holmqvist, teknisk rådgivare på Byggkeramikrådet.

Marcel Wanders stora marmorimitationer på hotell Mondrian Doha.

Alltid rörelsefog utomhus

När keramiska plattor läggs utomhus kan exempelvis värmen från solen göra att plattor utvidgar sig, och därför är det viktigt att använda rörelsefog utomhus.

– Rörelsefogar bör alltid användas utomhus. Där är det även viktigt att minska konsekvenserna av utvidgning i det keramiska skiktet som uppstår till följd av temperaturskillnader. Utomhus brukar man av det skälet undvika att lägga svarta plattor just för att de absorberar mer värme. Ljusa plattor rekommenderas utomhus av den anledningen.

Rörelsefog har också en viktig funktion inomhus, till exempel i korridorer eller andra större, keramikklädda ytor.

– Inomhus finns inte problematiken med temperaturskillnader i samma utsträckning, däremot kvarstår risken med rörelser i underlaget på grund av exempelvis betongkrympning och materialövergångar. Det kan uppstå rörelser i övergången mellan olika underlagsmaterial, exempelvis mellan betonggolv och skivvägg. Där bör man alltid ha en rörelsefog.

Det finns inget regelverk kring rörelsefogar, men rätt använda bidrar de mycket till att minska risken för reklamationer. Rörelsefogen behöver vara något bredare än vanlig fog men estetiskt blir det ingen stor skillnad. Välsorterade kakelbutiker har mängder av olika kulörer att tillgå.

– Rörelsefogen gör det möjligt att sätta keramik på stora ytor. Det finns inga begränsningar för hur stora ytor man kan klä i keramik, och rörelsefogen har alltid en roll i det. Det viktiga är att det finns möjlighet för ytskiktet att anpassa sig till de små rörelser som uppstår i konstruktionen.

Läs mer: Sömlös estetik med väggnära golvbrunnar.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera