Trendspaning – höstens färger

Brunt, beige, sand och senap. Rött, rostigt, guldigt och glittrande. Pudriga pasteller, färgade fält och taktila textilmönster. Höstens palett är minst sagt sprakande.

Trendspaning höst 2018

Colourhouse bjöd in till trendspaning med internationella föreläsare som blickat in i framtiden och siat kring färger och material.

Taktilitet och medvetna val

Oltman van Niekerk driver den holländska strategiska designbyrån med samma namn. Hon ser en mjukhet och en taktilitet i både färger och material framöver. De kulör- och materialtrender som vi ser nu, menar hon, kommer ur ett fokus dels på framtidsdrömmar, innovation och ny teknik, men också ur ett ökat socialt engagemang och en förväntan på ’purpose’, att formgivning och estetiska uttryck ska vittna om en medvetenhet.

Grönt har vi sett ett tag och enligt Oltman van Niekerk kommer de, framför allt i form av nedtonade sjögröna och armégröna nyanser tillsammans med blå, grå och silvriga kulörer att hålla sig kvar. Nykomlingarna och accenterna är starka röda och lila toner.

Det asymmetriska och imperfekta får ta plats, exempelvis i form av textilier med struktur och synliga trådar. Intresset för imitationer, exempelvis skinn som tillverkats utan att något djur varit involverat, växer.

Inom keramiken har imitationer funnit sin plats i våra hjärtan. Möjligheten att tillverka trovärdiga imitationer i ett material som är mer hållbart än det material man efterliknar tilltalar många. Här syns plattan Shining Statuario från Lhådös.

Även trenden med textilier med synliga trådar och tydlig struktur har, kanske lite otippat, nått kakelvärlden. Här syns den snygga plattan Textile från Kakelspecialisten.

Arkitekten Patricia Urquiola utforskade samspelet mellan mönster och ytstruktur i plattan Cover för Mutina.

Pudriga pasteller och isiga kulörer

Christine Foden driver Londonbaserade trendspaningsbyrån d.cipherfm. Precis som Oltman van Niekerk ser hon en framtid präglad av gröna, grå och isiga blå nyanser med inslag av pudriga pasteller. Och precis som Oltman van Niekerk ser hon textilmönster, framför allt klassiska tartanmönster och andra rutor. Men hon spår också ett uppsving för brons, guld, koppar och brunt, rött, orange, sand- och senapsfärger.

Den rutiga textilimitationen Tailorart från Kakelspecialisten.

Sandiga toner i plattan Terra från Konradssons kakel.

Sand, choklad och grädde

Från modets värld och Australien kom trendspanaren Tony Bannister. Man brukar ju säga att färg- och materialtrender börjar inom mode för att sedan sätta sitt avtryck på inredning och produktdesign. Stämmer det kommer vi snart att vurma för en mjuk färgpalett med sandiga kulörer, gräddigt beige nyanser och djupa chokladtoner med rött som accent. Även de djupgröna färgerna försvarar sin plats i våra hjärtan. Vi kommer att vilja skapa effekter med färgade fält och kombinera klara kulörer med milda pasteller.

Den hantverkstrend och vurm för naturliga material som vi sett ett bra tag nu håller i sig och vi omger oss med gedigna material som tweed, linne, trä och metall. Vi inspireras av det isländska och keltiska i form av stickade och mönstrade textilier.

Mjuka pasteller med inslag av bruna, blå och gröna kulörer i tydliga fält från Studiopepe för Ceramica Bardelli.

Plattan Trame av den italienska formgivaren Daniela Dallavalle har en yta som påminner om lager på lager av fransigt linne.

Beige och bruna nyanser i kollektionen Diarama av Hella Jongerius som visades på årets Milanomässa.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera