Trendspaning: värmande kulörer

Stylist Tina Hellberg utforskar vår längtan efter kontraster och intresserar sig för hur inspiration kan födas ur årstidernas skiftningar.

Stylist Tina Hellberg om längtan efter kontraster

Längtan efter motsatser präglar livet och påverkar trender i olika riktningar. I Norden lever vi med skiftande årstider och efter en mörk period är längtan efter ljus och värme stark. Det blir frestande att röra sig mot de milda pastellerna och varma kulörerna. Nu är det förmodligen inte så att årstidernas och trendernas påverkan styr långsiktiga bygg- och inredningsprojekt, men det kan ändå vara en inspirationskälla att fundera på varför man väljer vissa färger och hur det påverkar känsla och humör.

Vi har upplevt den kallaste marsmånaden på hundra år. Det var nästan så att man inte trodde på att det skulle komma en vår – men det gjorde det. Naturen är det stora undret. En inspirationskälla utan gräns.

”Vi har det senaste året sett en tendens mot mer komplexa interiörer vad gäller färg och materialkombinationer.”

Någonstans mitt i den kalla våren tog längtan efter sommaren tag och det blev den här kakelspaningens tema, att framkalla känslan av den mildaste och skönaste av sommardagar. När vinden värmer och kvällarna är ljumna, så kallade tropiska nätter. Basen blev en gulgrön kulör med lite svärta för att ta bort det allra skarpaste. Den kombinerades med beige, beigegula, ockra, gröna och blågröna kulörer.

Marmor och varma, vita toner var inte inkluderade från början men fick vara med för att friska upp färgskalan. En och annan riktigt kulört kakelplatta i orange och grönt adderades för att skapa en lite skarpare sammansättning.

Vi har det senaste året sett en tendens mot mer komplexa interiörer vad gäller färg och materialkombinationer. De mest uppmärksammade har följts av fler vågade butiker, hotell, restauranger och arbetsplatser. Inspirerande exempel är modemärket Mansur Gavriels butiker, spanska lädermärket Malababa och hotellet Oddsson på Island.

Se fler trendspaningar från Tina Hellberg på temat Geometrins tidlöshet och Grafisk subtilitet.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera