Materialens mästare

När spainstitutionen Yasuragi skulle få en uppdaterad design gick uppdraget till Stockholmskontoret DAP, trots att de inte hade någon erfarenhet av badanläggningar. Eller kanske just därför.

Den anrika badanläggningen Yasuragi skulle få en ny identitet. Planlösningen behövde förbättras och materialvalen uppdateras. Uppdraget gick till Stockhlmskontoret DAP.

– Vi var ett oprövat kort inom den världen och för en gångs skull var det en fördel. De ville göra något helt nytt och jag tror att det var därför de ville jobba med ett kontor som inte utmärkt sig inom spa. Eftersom det lätt kan bli så att man kör på samma grejer som man gjort tidigare. Men det var ändå modigt av dem, säger arkitekten Mats Hansson som tillsammans med kollegorna Jenny Johnfors och Nina Barçon drivit projektet.

Yasuragis spaanläggning ligger i ett betonghus i skärgården strax öster om Stockholm. Huset ritades åt LO på 1970-talet av den japanska arkitekten Yoji Kasajima. Det japanska och betongen fick rama in ett projekt där keramiken spelar en central roll.

– Yasuragi var slitet, hade en del tillbyggnader och en känsla av lager på lager utan en sammanhållen idé. Vi visste att vi inte kan rita ett japanskt spa i Sverige, det skulle bara bli en pastisch. Vi ville göra ett svenskt spa med inspiration från Japan.

Kejserlig inspiration

I byggnadens hjärta låg ett stort bassängrum. Trots sitt generösa omfång hade rummet inte lyckats bli en naturlig träffpunkt för anläggningens besökare. Arkitekterna på DAP ville bryta upp det stora rummet i mindre enheter. Man lät sig lät sig under en resa till Japan inspireras av kejserliga boningar.

– Vi hämtade inspiration från japanska kejsarpalats som av tradition består av många små hus. Man har ett hus där man äter, ett annat där man sover och så vidare. Det var den känslan vi ville skapa i det stora rummet och bestämde oss för att gjuta små individuella hus med olika badupplevelser i betong.

Under studiebesöket i Japan besökte arkitekterna många typer av badanläggningar, från enklare tvagningsinrättningar på landsbygden och i mindre byar till Tokyos lyxiga innerstadsspa och populära kommunala simhallar.

– Vi hämtade inspiration till allt från kakel, planlösningar och ljussättning. Och det slog mig hur central tvagningsritualen är där. Man besöker de här anläggningarna, inte främst för att slappna av och njuta som vi kanske gör, utan för att tvätta sig. Det andra som slog mig var den återhållsamma estetiken som vittnade om en enorm omsorg i materialvalen.

Det keramiska materialet sätter tonen

DAP har valt ett antal keramiska plattor som kompletterar betongen, understryker de japanska influenserna, bildar mönster, visar vägen och sätter tonen.

– Byggherren ville ha natursten men vi insisterade på keramik. Den åldras vackert, blir inte sliten med tiden och är mycket lättare att hålla ren och fräsch. Till att börja med hittade vi en större varmgrå platta med ett väldigt finstämt mönster som ligger på alla golv. Vi vet att det är krångligt att lägga större plattor och fick kämpa för att få igenom vårt önskemål. Men ett stort utrymme kräver stora plattor, så jag är väldigt nöjd med att vi fick igenom det.

Till omklädningsrummen har man valt en matt, mörkgrå platta som med sina varierande format bildar mönster på väggar och golv. En platta med grått stjärnmönster mot vit botten används till fondväggar för orientering och poolerna i omklädningsrummen är klädda i en vacker, blå mosaik. Dessutom har man valt att mjuka upp betongen och keramiken med inslag av ljus ek. Innertaket är i perforerad plåt.

– Man vill ju hålla sig till så få material som möjligt, men keramiken tog vi tidigt beslut om och den spelar en jätteviktig roll.

Anläggningen fick bara stängas i åtta månader och det har varit en utmaning att slutföra projektet på så kort tid.

– Till att börja med fick vi stora skälvan när betongrummen kom på plats och vi såg hur stora de var. Men så är det ju alltid, att man ifrågasätter om man verkligen gjort rätt. Så ska det vara. Sedan har det varit en utmaning att fått till flödena och planlösningen och på så sätt skapa en bra känsla i hela anläggningen.

Nu när det nya Yasuragi står klart kan Mats Hansson konstatera att de lyckats med både planlösning och materialval.

– Jag tycker att vi klarat balansgången mellan att inspireras av Japan men att undvika att skapa en svensk klyscha av vad Japan är. Ett tag var jag också orolig att det skulle bli för hårt och avskalat, men det är en varm upplevelse.

Läs om fler aktuella projekt här.

Projektfakta


Projekt: Yasuragi
Årtal: 2018
Arkitekter: DAP
Plats: Stockholm
Omfattning: 3000 kvm

Vill du prenumerera på inspirationsmagasinet Lera
kostnadsfritt och få ett digitalt nyhetsbrev?

Ja tack, jag vill prenumerera

Få en gratis prenumeration på inspirationsmagasinet Lera och ett digitalt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill prenumerera