7 trender för framtidens badrum

Smarta speglar, duschtoaletter och storskaliga keramiska imitationer – tekniska framsteg kommer att prägla framtidens badrum. Dessutom kommer badrummet förmodligen göra samma resa mot öppnare planlösning som köken.

Stora plattor

Framtiden är keramisk – och den är storskalig. Ibland vill man att fogens regelbundna rutmönster ska vara en del av effekten. Men oftare vill man kanske att den keramiska plattan ska få spela huvudrollen. Efter en period med allt smalare fogar började plattorna för några år sedan istället växa i storlek. Strävan efter en sömlös estetik har nu drivit utvecklingen mot större och större keramiska plattor. 60 x 60 blev snabbt 80 x 80 och inom kort fanns plattor på flera meter. Den som vill kan nu låta den keramiska plattan löpa från golv till tak utan avbrott. Stora plattor ställer högre krav på både underlaget och plattsättaren, och än så länge är de riktigt stora plattorna ovanliga i privata hem, men allt tyder på att de är här för att stanna och att utvecklingen mot stora keramiska plattor bara har börjat.

Imitationer

Keramiken är det givna materialet i våtrum. Och visst finns det många mönster, färger och ytskikt att välja på. Men om man vill skapa intrycket av ett helt annat material än det keramiska utan att gå miste om keramikens egenskaper? Keramiska imitationer av trä, marmor och andra typer av natursten har de senaste åren blivit allt mer verklighetstrogna, och det är svårt att med blotta ögat skilja originalet från kopian. Detta har gjort det möjligt att återskapa träets varma, ombonade och taktila känsla eller marmorns lågmälda elegans med keramik. Tekniska framsteg i kombination med att många söker ett material med keramikens egenskaper men med större variation i det estetiska uttrycket tyder på att intresset för imitationerna kommer att växa och utbudet öka.

Kontraster i ytskikten

Inom inredning har vi den senaste tiden sett ett växande intresse för att låta de unika egenskaperna hos varje material framträda och vi använder gärna obehandlat trä, natursten, linne och läder. I detta har också kontraster mellan olika material utforskats, mellan matt och blankt, slätt och skrovligt. Den keramiska världen har inte varit sen att hänga på. De innovativa kakel- och klinkertillverkarna Mosa och Mutina var först med att lansera kakel och klinker som kombinerade matta och blanka partier på samma platta. Därefter har många andra, både stora kakeltillverkare och kända formgivare velat utforska effekten av att kombinera olika ytskit. Ett fortsatt experimenterande med både tjock glasyr och matta eller obehandlade ytor och kontrasterna mellan dessa är att vänta.

Duschtoalett

Vi sneglar ju gärna på Japan när det kommer till inredning, och badrummet är inget undantag. Den senaste trenden därifrån är dock inte estetisk utan av ett mer praktiskt slag – duschtoaletten. En vattenstråle ersätter toalettpappret. Därefter torkas du med en lufttork. Toaletten är dessutom utrustad med sitsuppvärmning och automatisk öppning och stängning av locket. Vattentemperatur och strålens position styrs naturligtvis med en app i mobilen där du enkelt ställer in dina individuella preferenser.

Smarta speglar

Vill du borsta tänderna och fixa håret samtidigt som du uppdaterar dig på nyheter, väder och vad som händer i sociala medier? Då kan en kombinerad badrumsspegel och skärm vara en bra investering. Den här typen av smarta speglar finns redan men har ännu inte nått den svenska marknaden. Inom tio år förväntas den ha hittat sin plats i svenska badrum.

Väggnära brunnar

De väggnära golvbrunnarna går hand i hand med de stora plattorna. Eftersom en rund brunn kräver ett radiellt fall medan en väggnära låter plattorna falla i samma riktning och det är svårare att skapa ett radiellt fall ju större plattor man använder, driver längtan efter stora plattor också efterfrågan på väggnära golvbrunnar. Dessutom kan en väggnära brunn täckas med en klinkerplatta för en verkligt sömlös estetik. De väggnära brunnarna har funnits i Sverige i ungefär 10 år och intresset för denna smarta och snygga lösning växer stadigt.

Mot en öppnare planlösning

Det finns indikationer på att den utveckling som köken genomgått, där man i större utsträckning öppnar upp och kopplar samman de sociala ytorna kök och vardagsrum med varandra också har börjar påverka vår syn på andra rum i bostaden. Badrummens privata natur gör att man kanske i första hand väljer att mjuka upp gränserna mellan badrum och sovrum. Många hotell har exempelvis placerat badkaret mitt på golvet i sovrummet och i privata hem med större badrum kan en snygg stol eller ett par fåtöljer få ta plats i badrummet. En öppnare planlösning kommer förmodligen att prägla framtidens badrum.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera