Retroromantiskt spa

Arkitekerna på Avroko har lyckats med konstycket att omvandla ett 60-talsmotell till boutiquehotell och spa, behålla den tidstypiska estetiken och ge den en plats i en samtida inredning.

Retrospa med samtida inramning

I jakten på det enkla, rena och samtida, det som känns ”fräscht”, tenderar tidstypiska detaljer och en färgpalett som förknippas med en annan period att sorteras bort när man inreder spa, simhallar och poolområden. Men vad händer när man låter sig inspireras av ett annat årtionde? När man plockar in referenser från 50-, 60- och 70-tal och när ledordet för färgskalan är nostalgi. Det vet arkitekterna på Avroko som gjorde just detta när de fick uppdraget att inreda Calistoga Motor Lodge & Spa i Kalifornien, ett 60-talsmotell i den lilla byn Calistoga. Som så många andra amerikanska motell från den här tiden skulle även detta få ta klivet in i 2000-talet och förvandlas till boutiquehotell och spa.

 

– Uppdragsgivaren var angelägen om att behålla hotellets roadtrip-känsla, men ta den till en ny nivå, göra en modern tolkning av den, säger Kristina O’Neal, en av arkitekterna som arbetat med projektet.

Både färgskalan och inredningen på detta snygga retrospa hämtar tydlig inspiration från 50-, 60- och 70-talen. Lekfulla detaljer triggar känslor av nostalgi för den som var med när det begav sig.

– Färgpaletten präglas genomgående av marint och ljusblått, senapsgult och olika nyanser av grönt. Till detta har vi lagt vävda, randiga textilier samt möbler och armaturer från 50-, 60- och 70-talen. Vi hämtade också inspiration från den tidens analoga fritidsaktiviteter. Rockringar och hopprep ligger utspridda på hotellet och blir en del av inredningen, fortsätter hon.

Grafiska mönster i keramik

I spadelen får mönstrade keramiska plattor och detaljrik mosaik sätta en lustfylld och lekfull ton. Herrarnas omklädningsrum är inrett med mosaik från golv till tak i olika gröna och blå nyanser med enstaka inslag av senapsgult. Mosaiken formar också mörkblå rutor på det ljusblå golvet och markerar och ramar in separata duschutrymmen. Väggarna pryds av grafiska mönster i samma kulörer.

– Keramiska plattor är ett klassiskt material som skapar en miljö som känns ren i dubbel bemärkelse, både från en estetisk och en hygienisk aspekt. Sval och fräsch. Dessutom gav de keramiska plattorna oss möjligheten att verkligen leka med både färg och grafiska mönster. Och skapa en originell och lekfull känsla i hela byggnaden, säger arkitekten Adam Farmerie som också arbetat med projektet.

 

De grafiska mönstren återfinns sedan i keramiken i badrummen som hör till hotellrummen, som precis som resten av anläggningen präglas av en retroromantisk färgskala. Här finns soffor som leder tankarna till husvagnens sittgrupp, konst i form av gamla kartor och väggbonader där det samtida budskapet i sitt daterade format lockar till leenden. Trots fokus på en svunnen tids enkla nöjen och kostnadsmedvetna semestrar var budgeten en av projektets största utmaningar.

– Vi var tvungna att arbeta väldigt strategiskt för att hålla kostnaderna nere i det här projektet och för att skapa en minnesvärd och lustfylld design med enkla och roliga lösningar på en liten budget. Samtidigt handlar ju bilsemestern och analoga nöjen just om att ha roligt med familj och vänner på en begränsad budget. Vår tids lyx är speciella upplevelser, och det hoppas vi att vi lyckas kommunicera här, säger Kristina O’Neal.

Utomhuspoolen arkitekternas favorit

Trots budgetbegränsningarna är hon nöjd med resultatet och kraften i de enkla visuella lösningarna.

– Detaljerna och den välkomnande atmosfären tycker jag att vi fått till. En rockring i ett av rummen blir en roligt konstnärlig detalj som understryker känslan av lekfullhet. En illustration av bergstoppar direkt på väggen ska påminna om utsikten i backspegeln när man åker iväg på sommarlov. En karta på en anslagstavla med post-itlappar över platser man kan cykla till ger en uppfriskande paus från det digitala.

Den charmiga spadelen med tillhörande utomhuspool har blivit hotellets hjärta.

– Spadelen är definitivt en favorit. Vid den klassiska utomhuspoolen, typisk för motell, tycker jag att vi fått till den Wes Anderson-känsla som vi strävade efter, avslappnad med en optimism och en lekfullhet.

Sugen på mer spainspiration? DAP har inrett nya Yasuragi.

Projektfakta


Projekt: Calistoga Motor Lodge & Spa
Plats: Calistoga, Kalifornien
Årtal: 2018
Arkitekter: Avroko
Omfattning: 3177 kvm

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera