”Framtiden finns i det förflutna”

Plaza Decos chefredaktör Rikard Lind blickar bakåt för att hitta framtidens viktiga material och estetiska strömningar.

Det är nu som så ofta förr – framtiden finns i det förflutna. Även inom inredning, design och arkitektur handlar mycket om att använda sig av historien för att skapa nytt.

Inom design och inredning avslöjar den senaste tidens starkaste trender ett ogenerat sneglande på förebilder som art déco, plyschig 1970-talsglamour och den färg- och formexplosiva italienska Memphisgruppen, grundad på 1980-talet.

I ett land byggt på torp, fäbodar, lador och diverse boningshus i rött med vita knutar undrar man snarare varför det dröjde så länge att bygga höga hus av trä i städerna än man frågar sig varifrån den galna idén kom ifrån. Byggbransch, forskare, arkitekter, skogsägare – alla älskar trä och visionerna avlöser varandra. I Stockholm är Folkhems fina flerfamiljshus i Sundbyberg redan älskat, medan Berg C.F. Møllers och Dinell Johanssons fantastiska förslag till skyskrapa intill Rålambshovsparken kanske var för bra för att bli sant.

”Inom design och inredning avslöjar den senaste tidens starkaste trender ett ogenerat sneglande på förebilder som art déco, plyschig 1970-talsglamour och den färg- och formexplosiva italienska Memphisgruppen.”

På tal om material, som trä, så är det tjeckiska belysningsföretaget Brokis ett bra exempel på hus glaskonsten kan hitta vägar framåt – genom lampor med moderna uttryck som lyfter vilket rum som helst. Jag tänker också på italienska Gio Bagnara som använder traditionellt läderhantverk till att skapa möbler i kombination med material som travertin och till att göra inredningar i båtar och flygplan.

Och kakel då, vad talar för kakel? Allt, egentligen. Det finns ju ett formidabelt förflutet att skapa en lycklig framtid av. Och det finns förnyare.

Arkitektoniskt går det att med fördel falla tillbaka på allt från de avancerade kakelmönstren i historisk arabisk byggnadskonst till Gaudís gränslösa fantasier och den blå kakelfasaden på ABF-huset på Sveavägen i Stockholm, framsynt ritat av Helge Zimdal och invigt 1961. Ur detta har nya, häpnadsväckande kakelklädda byggnader skapats, som Herzog de Meurons Museum der Kulturen i Basel och Manuel Herzs Jewish Community Center i Mainz.

När jag tänker på kakel i kombination med möbler dyker bilder av vår kanske mest älskade formgivare Stig Lindbergs bord med mönstrad keramikskiva upp. Finns ett enda hem, eller hippt hamburgerhak, utan kaklat kök? För den som vill ta användandet av kakel i inredningen till nästa nivå räcker det att studera Giò Pontis unika handlag i det ikoniska hotellet Parco dei Principi i Sorrento på Amalfikusten. Och apropå handlag och nytänkande – kolla in hur Cristina Celestino dammsuger Italien på lokal hantverksskicklighet och med den skapar saker som snabbt har gjort henne till en av landets mest omtalade och hyllade formgivare och konstnärer.

Hur är det nu man säger: ett steg bakåt, två steg framåt? När det finns historia att återvända till så finns en framtid att sätta fart mot!

Rikard Lind


Rikard Lind är chefredaktör för Plaza Deco.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera