Keramikdestinationen: Stockholm

Trots att det i Stockholm är den vita keramiken som lite ängsligt regerar finns det också många färgstarka och innovativa exempel på keramisk arkitektur och design från olika tidsperioder.

Att hitta inspiration kring hur man kan använda keramik i inredning och arkitektur är enkelt i Stockholm. Tunnelbanenätet i sig är en kaklad resa genom årtionden av keramisk utsmyckning. Keramikern Päivi Ernkvist klädde på 90-talet Sätra tunnelbanestation i blå och röda plattor i olika nyanser.

Ett modernare inslag finns på Thorildsplan där konstnären Lars Arrhenius inspirerats av 8-bitars Nintendo och återskapat bilder från populära spel som Super Mario Bros och Pac Man i ett verk från 2008. De senaste konstnärliga utsmyckningarna i keramik i kollektivtrafiken finns i den nyligen invigda Citybanan där Astrid Sylwan och Åsa Lindström bidragit med färgstarka och surrealistiska verk i stor skala.

Den som vill se modern svensk arkitektur i keramik beger sig till området Fredriksdal i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Där har Kjellander Sjöberg ritat de fyra Timglashusen, bostadshus med en fasad i skimrande svart och kopparfärgad klinker. Precis intill ligger Båghuset, ritat av ÅWL Arkitekter, som fått en klinkerfasad med struktur och stenkänsla. Efter den arkitektoniska sightseeingen rekommenderas ett besök på det anrika Sturebadet där keramiken av naturliga skäl klär väggar och golv. Höjdpunkten, som tyvärr bara hälften av besökarna får vila ögonen på eftersom den sitter i damernas omklädningsrum, är en djupgrön mosaikvägg med motiv av en grönskande björkskog.

ÄTA

Det internationellt uppmärksammade Stockholmskontoret Note Design Studio står bakom lunchrestaurangen Finefood, där de gett keramiken en plats i en samtida, sober design med ett vackert klinkergolv i ljusa kulörer, lagt i fiskbensmönster.

BO

Arkitekterna på Koncept har flera gångar utmärkt sig för stilsäkra och utmanande hotell- och restauranginredningar. Haymarket som öppnade 2016 är inget undantag. 1920-tal, Art deco och Greta Garbo står i centrum för den glammiga interiören som bjuder på massor av keramisk inspiration.

DRICKA

Restaurangen Nosh & Chow, mest känd som barhäng, är inredd av spanska Lázaro Rosa-Violán och bjuder på en spektakulär uppvisning i keramikens många uttryck. Här finns ett hexagonformat klinkergolv vars yta är framställd av oxider från koppar, järn och mangan, en djupblå kakelvägg, ett sobert svartvitt golv och vad som uppgavs vara stans dyraste toalett när restaurangen öppnade, klädd i keramik från golv till tak.

Hitta stockholmsstilen

Stockholmsvitt
Inget säger väl Stockholm så mycket som vitt kakel. Med en tjockare glasyr och en lätt hamrad yta får även detta säkra kort sätta en egen prägel på rummet. Från Kakelspecialisten.

Bohemisk lyx
Fånga den lyxigt maximalistiska stilen på Nosh & Chow med den här djupgröna kakelplattan från Lhådös kakel, med en ojämn yta som ger liv åt rummet.

Skimrande
Mosaik som drar blickarna till sig finns hos CC Höganäs. Snyggt som fondvägg.

Påväg norrut? Vår guide till Umeå finns här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera