Keramikdestinationen: Malmö

I Malmö har keramiken fått spela en viktig roll i att samla de visuella intrycken i stadsbilden som av tradition till stor del består av tegelbyggnader. De senaste åren har flera arkitektoniska landmärken sett dagens ljus.

I en stad som Malmö där många olika inslag i stadsbilden slåss om uppmärksamheten är målet att skapa ett lugnare visuellt intryck, tona ner och koordinera kulörerna för att skapa en tidlös identitet till staden. Ett steg i det arbetet är nybyggnationer som Malmö Live, som arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen står bakom. Det keramiska ytskiktet på den uppmärksammade byggnaden går i vitt, rött och gult – kulörer som återfinns på många platser i Malmös stadsbild och har använts i staden under flera generationer. Volymerna skiner ikapp och binder ihop byggnaderna med dess omgivning.

Kontorsfastigheten Exlent Hyllie, som arkitektbyrån Kanozi har ritat, är ett annat keramiskt verk i Malmö med en vacker och genomtänkt fasad. Malmö stads önskan var att Exlent Hyllie skulle bli ett arkitektoniskt landmärke på en framskjuten plats vilket är precis den roll som byggnaden antagit. Den silvergrå keramiken har importerats från Spanien och bjuder på en fantastisk lyster. Effekten kan ses på flera hundra meters avstånd och ger byggnaden en stark karaktär. Brukar du åka över Öresundsbron? Titta lite extra mot stadsdelen Hyllie nästa gång.

Äta

Malmö Saluhall en av stadens hetaste matdestinationer. Den ursprungliga byggnaden har restaurerats av Wingårdh arkitekter som också ritat en tillbyggnad. Stockholmskontoret Kjellander Sjöberg har tagit fram inredningen där den vita kakelplattan tillsammans med tegel präglar saluhallens interiör. malmosaluhall.se Bild: André Pihl, Wingårdhs

Dricka

Upplev Malmö från hög höjd. Malmö Arenas skybar Skaj har panoramafönster i tre väderstreck. Ta en drink och njut av utsikten över staden och dess många arkitektoniska landmärken. Hyllie, Öresundsbron, Malmö Live och Exlent är några spännande byggnader i blickfånget. malmoarenahotel.com

Fika

Hos inredningsbutiken AB Småland hittar du ett handplockat sortiment av mode och design i ekologiskt och återvunnet material. Det mysiga kafét vägg i vägg serverar gott kaffe, hembakat bröd och bakverk i en snyggt avskalad interiör inramad av vitt slaktarkakel. absmaland.com

Inspireras av Malmö

Stadskulör

Hämta inspiration från de röda och orange toner som håller ihop stadsbilden i Malmö. Plattan Visual från Golvabiafinns i en uppsjö vackra nyanser.

Rustika rum

Bricklane är en serie snygga och verklighetstrogna tegelimitationer från Konradssons kakel.

Grått är flott

Inred med inspiration från de gråskimrande plattorna på Exlent Hyllie. Stram med komplexitet i sitt uttryck är den snygga metallicskimrande plattan Fu Bronzo från Kakelspecialisten.

Läs också Leras guider till Stockholm, Göteborg och Umeå.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera