”Det är med badrum som med barn och hundar”

Badrumsinredaren Noemi Ivanova om att ha blandade känslor inför en badrumsrenovering. Och vikten av att bara ta goda råd.

Ett känsloladdat material

Att känslor är inblandade i de flesta byggprocesser är inget nytt. Men i fallet badrum blir det tydligt redan inför själva tanken på badrumsrenovering. Adjektiv som kul och spännande är inte ord de flesta skulle använda i samma mening som badrumsrenovering helt enkelt.

Jag å andra sidan har en helt annan syn på badrum. Tänk att få skapa ett rum av badrummet, ge det själ och funktion samtidigt som jag får balansera rätt bland material, funktion och regler. För mig är det precis där i brytpunkten av dessa ekvationer som magin sker i ett badrum. När det går från nödvändighet till något kul och spännande. Att vrida och vända, och testa idéer utifrån utmaningarna ger mig en kick, och stundtals även huvudvärk. Ibland undrar jag om det inte är just på grund av dessa begränsningar som jag älskar badrum. Troligtvis.

”Alltifrån kollegor till kusiner och grannar blir badrumsproffs, inte sällan med någon obehaglig historia i bagaget som man absolut inte vill höra.”

Vid ett första möte med ny kund får jag ofta höra om ett kakel- eller klinkerminne som beskriver en känsla. Det jag kallar för första inspirationen, som kunden tar med sig in i sitt badrumsprojekt. Inte sällan är minnet kopplat till en resa någonstans utanför Sveriges gränser, och till den keramik som man stött på där. Oavsett om mötet gav en trevlig känsla eller var en hisklig upplevelse så brukar kakel och klinker beröra på ett sätt som är svårt att sätta fingret på. Inte sällan får plattorna även stå för ett konkret exempel på vad som absolut inte är önskvärt. Alternativt summera exakt den badrumskänsla som kunden längtar efter.

Det är inte undra på att många tycker att valet av kakel och klinker är det svåraste som finns. Det så ofta laddat med mycket mer än bara färg och form. Eller i alla fall upplever många valet av plattorna som svårt. Men bara tills det är dags att välja fogfärg – en detalj som för många blir droppen som får bägaren att rinna över. Men det är ett sidospår jag inte tänker gå in på här.

En sjöstjärneformad process

Så vad har jag lärt mig under alla år jag jobbat med badrum, först inom kakel- och klinkervärlden, sedan som badrumsinredare? Att inget badrumsprojekt är en raksträcka. Det är snarare en sjöstjärneformad process som utgår från kärnan i första inspirationen, passerar olika prövningar i form av idéer, material och lösningar, för att slutligen landa inte långt bort från där det hela började men nu i förfinad form. Det är precis detta som leder till lyckat badrum med själ. När man vågar utmana formen men ändå bibehålla magkänslan i sin badrumsdröm – oavsett om man är kär i färgglad mosaik eller till varje pris längtar efter stora marmorblock.

Vad mer har jag lärt mig? Att badrum, precis som barn och hundar, alltid genererar en oanad mängd ”goda råd” från omgivningen. Alltifrån kollegor till kusiner och grannar blir badrumsproffs, inte sällan med någon obehaglig historia i bagaget.

Slutligen – mitt bästa råd är därför att se till att bara lyssna på de personer man ska dela badrummet med och de som jobbar med badrum. Resten är välkomna när badrummet är färdigt.

Noemi Ivanova


Noemi Ivanova är badrumsinredare och driver bloggen Badrumsdrömmar.se

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera