Spaning från Milanomässan

Den 9 april slog Milanomässan upp portarna för 58:e gången. Trendspanaren Stefan Nilsson samlar det bästa från denna storslagna designfest.

Milanomässan och designveckan i Milano lockar nästan en halv miljon besökare och arrangerar tusentals utställningar. Hållbarhet och ny teknik var på agendan hos många företag i år. På färgskalan finns de kalla pastellerna med mintgrönt, pudrigt blått och det som kallas ”electric yellow”.

 

Vetenskapsinspirerat

Italienska Lea Ceramiche har än en gång bjudit in formgivaren Fabio Novembre för att skapa nya mönster. Han har tidigare varit väldigt abstrakt, men ville nu bli mer konkret. Nästan vetenskapligt konkret. Och visst ser mönstret ut som små celler i ett mikroskop. Det är meningen. Serien heter Zoom.

 

Digitalt tryck

Terratina lanserade den nya serien Genesi, en glaserad platta med digitalprintad dekor. I kollektionen har man utforskat material, skuggor och textur. Fint mönster på vanliga standardstorlekar.

 

Färgstark och marmorerat

Väggpaneler inspirerade av marmorering. Absolut inget för den fege. Kollektionen heter Araldica och är designad av Federico Pepe för Cedit. Enligt designern är det här för personer som gillar att synas. Passar mig perfekt.

Skrivet på väggen

Nerosicilia släpper en ny kollektion designad av Massimo Barbini och Giovanni Salerno. Den grafiska kollektionen är inspirerad av den amerikanska konstnären Sol LeWitts många ”wall drawings”. Kakel och konst går hand i hand.

 

Strålande

En av de mest omtalade utställningarna under designveckan var Raytrace där brittiska Benjamin Hubert byggde en gigantisk installation där han lekte med artificiella solstrålar på keramik. Dekton passade på att lansera Dekton Slim, en platta med en tjocklek på bara 4 millimeter, som fick rama in utställningen.

 

Studio Pepe för Ceramica Bardelli

Milanos designälsklingar Studio Pepe gjorde förra året designveckas mest omtalade installation. Så även i år. Med inspiration från alkemister har man lyckats skapa magiska miljöer med konstiga, härliga och udda grejer. Och även nytt kakel för Ceramica Bardelli.

 

Vulkaniskt

Brittiska Dzek har tillsammans med designstudion Formafantasma arbetat i tre år med lava för att ta fram ett innovativt kakel. Kollektionen kallas ExCinere. Lite hantverkskärlek och 70-talsnostalgi på en och samma gång.

Perfect Darkness

Utställningen Perfect Darkness av danska H+O samlade flera framstående danska varumärkena som Frama, Stine Goya och Menu. Danskar kan detta med att bygga mystik och varumärket File under Pop visade hur man får en snygg, urban känsla genom att blanda olika texturer och mönster i keramiska plattor.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera