Skräddarsytt badrum

Storformatiga plattor fick sätta formen när ett nytt badrum skulle byggas i en privatbostad på Lidingö.

Vanligtvis utgår man från rummets mått och sätter plattorna därefter. När ett nytt badrum skulle byggas i en urblåst källare i en privatbostad på Lidingö i Stockholm valde man istället att börja i andra änden. Uppdragsgivaren ville ha storformatiga plattor, så stora som möjligt, och smal fog. Fogföljning från golv till vägg var ett annat önskemål. För att så få plattor som möjligt skulle behöva kapas lät man anpassa badrummets mått efter plattans.

En grå klinkerplatta, 80 gånger 80 centimeter, med lätta nyansskiftningar i ytan fick klä väggar och golv och följa varandra i en sömlös estetik. Det yteffektiva badrummet rymmer förutom handfat och en separat duschdel också stora garderober som löper längs ena väggen. Badrummet präglas av en varm elegans och en återhållsamhet i materialvalen som låter både träet och keramiken framträda i sin egen rätt men som också skapar ett spännande möte mellan dem. Detaljnörden uppskattar den keramikklädda hyllan i duschen som skapats genom att låta den nedre delen av väggen skjuta ut.

En fransk konstprofessor valde istället mycket små plattor i ett hem där konsten ska få spela huvudrollen. Läs mer om det här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera