Smart sätta klinker på fötter

Utesäsongen är här. Att sätta klinker på fötter på terrasser och andra uteplatser gör arbetet kostnadseffektivt, och ger en hållbar och lättskött golvyta. Det är dessutom enkelt att lägga trots lutning. Konstruktionen har bra förutsättningar att stå emot de utmaningarna som vårt kyliga klimat bjuder på.

Klinker på fötter här för att stanna

Christian Pettersson, teknisk rådgivare på Byggkeramikrådet, ser positivt på att klinker på fötter börjar etablera sig mer och mer på den svenska marknaden. I resten av Europa har systemet funnits längre, och de senaste åren har vi i Sverige börjar förstå dess fördelar. De tidigare konstruktionerna krävde att man först grävde ur platsen där plattorna skulle sättas. Därefter skulle en betongplatta gjutas med rätt avrinning. Med klinker på fötter är det enda kravet att underlaget är fast. Du kan till exempel lägga betong- eller trädgårdsplattor på packat grus och på dessa ställa fötter. På så sätt får du en dränerande konstruktion. Keramik på fötter passar allt från terrasser till balkonger och andra uteplatser.

Hållbart och kostnadseffektivt

– Keramik på fötter gör att du inte är beroende av en massiv konstruktion under och du spar därför väldigt mycket pengar. Det är också enkelt att lägga plattorna. Det finns system som endast kräver fem komponenter, förutom att du behöver ha tillgång till rätt verktyg naturligtvis. Den största fördelen är ändå att man öppnar upp många nya möjligheter för keramiken, förklarar Christian.

I vårt kyliga klimat är frostskador på utomhusklinker ett relativt vanligt förekommande problem. Frostskador kan exempelvis uppstå när plattorna läggs på betong om fukt når ner till fästmassan och betongen under. Avsaknaden av fog och fästmassa när man sätter plattor på fötter innebär dessutom att man kan lägga keramiken i vilken väderlek som helst.

För dig som ska planera en terrass i lutning eller har behov av en ramp för rullstolsburna, är keramik på fötter ett utmärkt val. Du kan enkelt få till rätt nivå och lutning genom att ställa in fötterna till rätt höjd för just den platsen där de står. Det går också att bygga uteplatsen över hinder och ojämnheter tack vare de ställbara fötterna. En annan fördel är att du lätt kan lyfta en specifik platta om du behöver komma åt något under golvytan. För att lyckas estetiskt finns det clips att klä in gavlar med där du kan fästa keramiklister, vilket skapar en snygg inramning. Vanligtvis används keramiska plattor som är 60×60 eller 80×80 centimeter och 20 millimeter tjocka.

Har du koll på halkdämpningsreglerna? Vi hjälper dig att sätta rätt platta på rätt plats.

Klinker på fötter


Fördelar med klinker på fötter
Lättskött och hållbart
Tål klimatväxlingar
Enkelt att lägga
Justerbar höjd
Kräver få komponenter
Kostnadseffektivt

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera