Handgjort på Nationalmuseum

När Nationalmuseum öppnade efter en omfattande renovering hade kafét fått en vacker keramikklädd disk signerad Carina Seth Andersson.

I oktober förra året öppnade Nationalmuseum efter en omfattande renovering som tagit fem år att genomföra. Till kaféets inredning, där allt från bestick och textilier till möbler och armaturer är nyritat, har ett tjugotal av landets mest välkända arkitekter och formgivare bidragit. Bland dessa TAF arkitekter och formgivaren Carina Seth Andersson som står bakom den varmvita bardisken i handgjord keramik.

– Uppdraget var att det man gör ska hålla i minst 30 år, både form- och materialmässigt. Att välja keramik till baren var självklart ganska tidigt i projektet. Sockeln är gjord så att man ska kunna gå in i den utan att slå av bitar av keramiken, säger Carina Seth Andersson.

Gediget hantverk

Lika självklart var det att välja bort standardkakel till förmån för handgjorda plattor.

– Jag och Gabriella Gustavsson på TAF, som ritat baren, åkte till Porslinsfabriken i Lidköping. Det är egentligen bara de som gör den här typen av uppdrag i Sverige. Det har varit en lång resa, bitarna är avancerade i formen, keramik tar tid och varje platta är framtagen med nya formar. Det är lite ironiskt att baren var det första projektet vi satte igång, men ändå det sista som blev klart, ungefär en vecka innan öppning, konstaterar hon med ett skratt.

Lätt fasade gräddvita plattor som mjukt reflekterar ljuset och vackert rundade kanter gör disken till ett naturligt blickfång i det stämningsfulla rummet med sin säregna varma färgskala.

Fler aktuella nyheter här.

Projektfakta


Projekt: Bardisk
Plats: Nationalmuseum, Stockholm
Årtal: 2018
Arkitekt: TAF arkitekter
Formgivare: Carina Seth Andersson

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera