Traditionsbunden materialism

Japanska Kengo Kuma har inrett en ny butik åt skomärket Camper i Barcelona. Traditionen trogen får ett material stå i rampljuset – den här gången gick huvudrollen till keramiken.

Skomärket Camper har gjort sig kända för att satsa stort på inredningen av butikerna. Förutom att ha engagerat flera namnkunniga arkitektkontor världen över brukar ett enda material stå i fokus. Butiken i Milano kläddes 2015 i obehandlad plywood av Kengo Kuma, Stockholmsbutiken inreddes samma år i vitt gummi som skulle se ut som pappersrullar av japanska Nendo. I Melbourne lät Atelier Marko Brajovic 30,000 skosnören rama in varorna. När en ny butik skulle inredas på fashionabla Passeig de Gracià i Barcelona gick uppdraget återigen till Kengo Kuma. Materialet blev keramik och på Camper i Barcelona visas varorna på ett nät av oglaserade, välvda terrakottaplattor.

”Vi ville använda ett traditionellt material men ge det ett samtida uttryck.”

– Keramiken har hög hantverkskvalitet och refererar till skotillverkarens ursprung på Mallorca. Den oglaserade terrakottan står för det lantligt chica, i kontrast till den urbana omgivningen, säger Jaime Fernandez Calvache, arkitekt på Kungo Kuma.

Lokalproducerat med blinkning till traditionell arkitektur

Keramiken kommer från den lokala tillverkaren Ceràmica Cumella. Plattornas utformning är en referens till så kallade katalanska valv, en teknik för att skapa starka, välvda strukturer som en gång utvecklades i regionen kring Barcelona.

– Vi ville använda ett traditionellt material men ge det ett samtida uttryck, tillägger kollegan Javier Villar Ruiz.

Enstaka raka plattor skapar större utrymmen för stövlar och accessoarer. Likadana raka plattor klär också väggen bakom kassan. Själva kassan är klädd i samma mjukt rundade plattor som syns i hyllsystemen. Ett ljust gummigolv låter de sandfärgade plattorna spela huvudrollen.

– Vi är väldigt nöjda med enkelheten och det lite råa i uttrycket som kommer med de oglaserade terrakottaplattorna. Samtidigt tycker jag att vi fått till ett sammanhållet intryck som känns varmt och välkomnande från gatan, avslutar Jaime Fernandez Calvache.

Läs om fler aktuella projekt här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera