Keramikdestinationen: Paris

Paris är alltid en bra idé, som Audrey Hepburn konstaterade redan 1954. Detta gäller särskilt den som har ett intresse för det keramiska materialet då den franska huvudstaden bjuder på inspiration från många tidsperioder och i en uppsjö av stilar.

Det är fler än Audery Hepburn som lämnat hjärtat kvar i ”ljusets stad”. Anledningarna till att ta sig hit är många. Det finns saker att göra så att det räcker ett helt liv, och blir över. Och det gäller att hålla huvudet både högt och lågt. Du hittar kakelklädda fasader i såväl gammal som ny arkitektur insprängda bland de karaktäristiska, bleka husen. En av de mer spektakulära byggnaderna är Philharmonie de Paris som arkitekten Jean Nouvel ritat och bestrött med kakel i form av fåglar.

 

Att blicka nedåt är bra av flera skäl i Paris, men framför allt för att inte missa de snirkliga golvmosaikerna som finns både utomhus och inomhus, i de trevliga passagerna till exempel, där La Galerie Vivienne hör till de vackraste. Frankrike har en rik kakelhistoria, med Paris tunnelbana som legat till grunden för en ihjälälskad inredningsstil, som ett bra exempel. Det förskjutna vita kaklet som flitigt använts där har sedan spillt över till brasseri- och caféinredningarna. Lägg till den klassiska hexagonala terrakottaplattan på golvet och den parisiska industristilen är på plats.

BO

Ska man bo på hotell i modets huvudstad så kan man lika väl slå till på fashionabla Hotel du Petit Moulin, inrett av modedesignern Christian Lacroix. Här upptäcker man nya detaljer runt varje hörn och de eklektiska, monokromt kaklade badrummen är en upplevelse i sig.

DRINK     

Kl. 19 är det dags för drink, eller l´apéro som man säger i Paris. Välj ett av de traditionella caféerna som mötesplats, förslagsvis Café Charlot på rue de Bretagne, som är lika inspirerande för sina snygga vitkaklade väggar som för sin publik.

GÖRA

Förr eller senare är det troligt att du hamnar i Le Marais. Då kan du besöka den lilla butiken Carrelages du Marais där du hittar det mesta i kakelväg, bland annat den traditionella hexagonala terrakottaplattan i olika storlekar och färger.

Inspireras av Paris

 

Modern eller klassisk
På bohemchica Hotel du Petit Moulin står de strama, ofta monokroma badrummen i stark kontrast till de excentriska, färgstarka rummen, och man har inte varit rädd för att välja svart. Svart hexagon formgiven av Tokujin Yoshioka från Centro. Plattan Biselado från Lhådös är en klassiker som leder tankarna till Paris tunnelbana och som aldrig tycks gå ur tiden.

Romantisk
Våga en knutta romantik. Plattan Aura från Konradssons har en lätt och handritad känsla i de enkla men vackra illustrationerna.

Semester i Sverige? Läs vår guide till keramikälskarens Malmö här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera