Tre profiler om Cersaie 2019

Vi har pratat med tre branschprofiler som besökt byggkeramikmässan Cersaie 2019 om vad som var bäst, mest förvånande och vad vi kan förvänta oss att se hos svenska återförsäljare framöver.

Cersaie 2019

Byggkeramikmässan Cersaie 2019 gick av stapeln och var, enligt vissa, den bästa upplagan av den välbesökta byggkeramikmässan på länge. Storformaten fortsätter stå i centrum, men nya oväntade storlekar visades också upp. Keramiktillverkarna tar ytterligare andelar från naturstensföretagen när imitationerna når en ny nivå. Dessutom var det en färgstark mässa med gröna, röda och rosa toner i fokus.

Atlas Concorde lanserade plattan Aix, en imitation inspirerad av ett stengolv i ett franskt 1700-talslott.

Serien Drapes från Vallelunga & Co har en reliefform inspirerad av tyg som faller i veck.

Det var en färgstark mässa där ljusa nyanser av grönt, rostrött och rosa dominerade.

Richard Olsson, Kakelimporten

Hur skulle du sammanfatta mässan?
Egentligen var det inte särskilt stor skillnad från förra året, förutom att nästan alla har börjat med big slabs. Fler och fler gör digitala tryck och marmorn är kvar. Jag har själv tänkt, hur länge håller marmorn? Men den håller och blir bättre och bättre. Keramikbranschen kommer att ta stora delar av stenbranschen framöver, kanske framför allt när det kommer till köksbänkar och sådana ytor.

Serien Boost från Atlas Concorde.

Vilken var den bästa nyheten?
Atlas Concorde har gjort utomhusplattan Boost som man lägger i stenbädd som är 120 x 240 centimeter och 20 millimeter tjock. Det tyckte jag var coolt och ser fram emot att svenskarna får upp ögonen för utomhusplattor.

Boost finns i flera färger, här syns Pearl och Grey.

Såg du något som kändes oväntat?
Även om de flesta går mot ännu större plattor så har det kommit nya mått, till exempel 21 x 21 centimeter. Man går alltså inte bara upp i storlekar utan vissa går ner och kommer med lite annorlunda mått än vad vi sett tidigare. Det var lite oväntat. Men det var mitt 24:e år på mässan, så det är inte så mycket som förvånar längre kanske. Men keramiken tar andelar av stenbranschen, det var roligt att se.

Johan Sandberg, Kakeldaxgruppen

Vilka trender såg du på mässan?
Jag såg framför allt en vidareutveckling av den inslagna vägen med förfinande av de tekniker som finns, främst fototekniken som gör det möjligt att kopiera andra material, till exempel marmor och terrazzo. Dessutom kommer fler applikationsytor som bänkskivor och bord och storformaten börjar användas även här.

Serien Marmoker från Casalgrande Padana lanserades i flera nya färger, bland annat Caribbean Green.

Några spännande nyheter?
Casagrande släpper flera nya färger i deras Marmoker-serie. En grön marmor som heter Caribbean Green kändes spännande. Dessutom fanns flera förfinade träimitationer med verklighetstrogen struktur och ett djup som de inte haft tidigare, och riktigt snygga terrazzoplattor. Marazzi visade nya, naturnära färger i serien Zellige. Koppar, andra metaller och rostiga kulörer har funnits ett tag men kommer mer och mer.

Köper ni in något nytt?
Kanske någon serie, men vi fortsätter framför allt med de serier vi har och lägger till nya färger.

Gunilla Eriksson, Kakelspecialisten

Hur skulle du summera mässan?
Det var en bra mässa med mycket kulörer, annars inga jättenyheter utan de trenderna som vi sett ett tag har utvecklats. De storformatiga plattor är överallt och kommer i fler starka kulörer med tadelakstruktur istället för bara imitationer. Mycket grönt, ljusgrönt och mintgrönt, och rostrött och rosa. Matta pasteller och en del neonfärger.

Mindre format, ojämna ytor och skiftningar i kulörerna syntes på flera håll. Här en grön platta ur serien Zellige från Marazzi.

Någon nyhet som var särskilt intressant?
Marockanska kakelplattor med en lätt ojämn yta och stora skiftningar i kulören kommer i vinrött och grönt bland annat. Ett traditionellt hantverk som känns nytt även om det är gammalt. Utöver det har det kommer fler plattor i mindre format för vägg och fler varianter på avlånga plattor.

Vad kommer ni att köpa in?
Vi har bland annat köpt in en grön platta som heter Materia Prima som vi börjar sälja i januari.

Läs intervjun med Årets Plattsättare 2019 här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera