”Under årets kalla månader spelar golvet huvudrollen”

Trädgårdsarkitekten Anna Karlberg om orangeriets klinkergolv som kommer till sin fulla rätt under årets kalla månader.

Det är en råkall februarimorgon. Jag smyger ut i mitt orangeri med en kaffekopp, för att inlindad i en filt få börja min morgon i lugn och ro innan resten av familjen vaknar. Jag tänder några ljus och blickar ut över min frostnupna trädgård.

Många tycker att ett uterum främst är till för att njutas av under de varmare årstiderna. För mig är det precis tvärtom. Det är under höst, vinter och tidig vår som jag tillbringar mest tid här. Under sommaren blir värmen härinne nästan kvävande och till och med växterna brukar få flytta ut i trädgården för att hämta andan när det är som hetast. Den som uppskattar rummet mest under sommaren är förmodligen katten, som med sin yviga päls gärna smyger in och svalkar sig på klinkergolvet i skuggan av bordet.

”Många tycker att ett uterum främst är till för att njutas av under de varmare årstiderna, men för mig är det precis tvärtom. Det är under höst, vinter och tidig vår som jag tillbringar mest tid här.”

Utanför de immiga fönsterna ligger trädgården i vinterdvala, bara några lätt slokande rododendronbuskar och några buxbomsklot bjuder på grönska så här års. Inne i fönsterkarmarna står min samling pelargoner. Men just nu är sommarens färgsprakande blomning ett minne blott och bladen hänger bruna, torra och ihoprullade från de knotiga stjälkarna. Fikonträdet i hörnet har tappat sina blad och står med sitt nakna grenverk och väntar otåligt på vårsolen.

Det vackraste i mitt orangeri, när den omgivande frodigheten bytts mot den skånska vinterns gråbruna dräkt, är mitt svartvita klinkergolv. Med sitt vackra mönster lyfter det upplevelsen av mitt glasade rum. Och stjäl hela uppmärksamheten från betraktaren. Genom vardagsrummets glasdörr bildar golvet en tavla, som också ger mig glädje när jag bara passerar förbi inne i huset. Under årets kalla månader är det verkligen golvet som spelar huvudrollen härinne. Det får rummet att kännas ombonat och inbjudande trots att temperaturen utanför kan vara allt annat än varm och behaglig när frosten bitit sig fast i marken.

”När vi planerade orangeriet ville jag ha ett golv som oavsett årstid upplevs spännande. Som både kan axla huvudrollen när trädgården och grönskan gått i ide, och samspela med växterna under sommarhalvåret utan att stjäla deras uppmärksamhet.”

När värmen har återvänt, och orangeriet åter fyllts med frodig grönska och blomsterprakt, tar klinkergolvet ett steg tillbaka och delar villigt huvudrollen med växtligheten. Det svartvita mönstret överröstar inte grönskan utan låter den ta plats, och bildar en vacker matta till alla mina lerkrukor som står uppradade längs väggen. När vi planerade orangeriet ville jag ha ett golv som oavsett årstid upplevs spännande. Som både kan axla huvudrollen när trädgården och grönskan gått i ide, och samspela med växterna under sommarhalvåret utan att stjäla deras uppmärksamhet.

Med den mönstrade klinkern har jag fått ett golv som lockar mig ut i mitt glasade rum hela året, som får en hög ved att se ut som ett konstverk, som gör att ögonen missar en ful jordsäck och som får vissna pelargoner och kvarglömda kaffekoppar att se ut som vackra stilleben. Och med två små barn är det verkligen en fördel med ett golv som gör att blicken inte fastnar på gamla glaspinnar, lite disk och tappade leksaker.

Anna Karlberg är landskapsarkitekt och driver bloggen arkitektenstradgård.se

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera