Kakelspaning: illusionism

Josefin Tolstoy utforskar de keramiska imitationernas möjligheter i en spaning där 90-talet möter långsamhetens lov.

Likt en kamelont bryter sig kakelplattorna loss från sin lerform och intar position som marmor, textil och trä i överaskande bra imitaioner. Samma rutor som nu syns på de stora modehusens kappor kan även klä väggar och golv. Du kan känna trådens riktning i det hårda materialet.

Med terrazzomönster utan terrazzo gör 90-talets trapphus comeback, den här gången i nya, inbjudande kulörer. Det är också den tidens lekfullhet som inspirerar kakelimitationer lika ha-begärliga som konfetti. Den smutsiga färgskalan hänger kvar, men poppas upp av kulörta inslag.

I kontrast till det lekfulla 90-talet speglas det handgjorda och naturliga uttrycket som präglar inredningen också i kakelvärden. Imitationer av trästruktur och olika stensorter, som kolmårdsmarmor och kalksten, skapar nya möjligheter att på ett enkelt sätt inreda med medvetna materialval som överlever tidens tand och fortsätter vara vackra länge. Färgskalan är enkel att kombinera med de vita och beiga kulörerna som nu åter är på intågande.

Men också i detta trygga vita kan lite lekfullhet få sippra in, för vem vill inte ha skrynklat papper på väggen i badrummet?

Kakelspaning: Josefin Tolstoy tolkar tre kulörtrender med ursprung i det organiska.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera