Trendspaning 2020: byggkeramikbranschens utmaning

Maurizio Mazzotti, vd på den italienska keramiktillverkaren Atlas Concorde, om byggkeramikbranschens utmaning. Han beskriver en bransch som är både övermättad och innovativ, som har ett naturligt existensberättigande men som också är i behov av radikal innovation.

Vilka är byggkeramikbranschens utmaning idag?

Marknaden är övermättad och vi behöver ställa höga krav på oss själva att vara innovativa. Imitationerna har till exempel blivit väldigt bra, och förbättringar där kommer bara att vara marginella, knappt synliga. Så innovationer där kommer att behöva bli radikala framöver. Samtidigt använder vi keramiska plattor på så många fler ställen nu än vad man gjorde tidigare. Och användningen av keramik kommer att öka i takt med att det kommer bli mer och mer prioriterat att välja hållbara material.

Nu finns ett enormt intresse för stora plattor, vad kommer efter dem?

Storformat var en nischprodukt för bara några år sedan, men har blivit väldigt populärt nu. Jag tror att intresset kommer att fortsätta växa. Däremot kommer inte själva plattorna bli så mycket större än vad de är nu. De storlekar vi har är utmanande att arbeta med, så jag tror inte att vi kommer att ha plattor som är 3 x 6 meter om tre år.

Den andra stora trenden är imitationer, hur kommer de att utvecklas?

Vi har blivit väldigt bra på att imitera naturliga ytor som sten, trä och marmor. Imitationerna har blivit så bra att de förbättringar som eventuellt kommer de närmaste åren inte kommer att vara märkbart bättre. Men det är samma sak här, vissa mönster och imitationer har blivit överexploaterade och vi behöver hitta nya uttryck.

Hur ser framtiden för det keramiska materialet ut?

Keramiken kommer att lämna köken och badrummen och ta sig ut till andra rum. Dessutom används keramiken i möbler och som ytskikt till exempelvis köksbänken nu. Vi täcker ytor som vi traditionellt inte har täckt. Arkitekter kommer att kunna använda materialet holistiskt, och till exempel skapa en kontinuitet mellan inne och ute som du inte får med andra material. Storleken på plattorna kommer att få mindre betydelse, och innovativa mönster och uttryck kommer att bli viktigare.

Inspireras av imitationer – stylisten Josefin Tolstoy utforskar materialets möjligheter i en trendspaning där inget är vad det ser ut att vara.

Atlas Concorde lanserade i höstas stenimitationen Aix.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera