3 arkitekter om keramik

Urban Design, Joyn Studio och Gert Wingårdh har alla uppmärksammats för sin keramiska arkitektur och kaklade inredningar. För Lera visar de tre projekt och berättar om varför materialet både fascinerar och fyller deras syften.

Restaurang Frantzén

Saltglaserad keramik från Polen sätter tonen på michelinbelönade Franzén.

Lisa Grape, arkitekt, Joyn Studio

– Vi har alltid gillat keramik, alla tre. Det kändes rätt att välja ett gammalt material med en levande yta till den här miljön. Det känns också bra att använda ett så pass beständigt material i en värld där allt är snabbt och föränderligt. Vi kommer att fortsätta att använda keramik i samma anda.

Erik Jarlöv och Helena Glantz på Urban design

Urban Design står tillsammans med danska Gottlieb Paludan bakom Värtaverket i Stockholm.

Erik Jarlöv, arkitekt, Urban Design

– Jag kan fortfarande minnas kaklade ytor i släktingars hem, allt från persikofärgat fulkakel, kakeletiketter och bildkakel till otroligt vacker handgjord keramik. Keramikens största styrka är ju att den håller i tusen år, att materialet har ett eget liv och en karaktär som vinner i längden. Värtaverket är ju egentligen bara en stomme där keramiken gör byggnaden attraktiv och vacker. Bygger man ett kraftverk mitt i stan måste det vara vackert.

Ting 1 av Wingårdhs

Ting 1 symboliserar Örnsköldsvik som Eiffeltornet symboliserar Paris, enligt Gert Wingårdh.

Gert Wingårdh, arkitekt, Wingårdhs

– Jag såg lerkulor från Babylon som var glaserade på toppen på British Museum 1978 och kunde konstatera att glasyren hade kvar sin glans. Det var magiskt! Det visar att keramiken är ett extremt beständigt material. De material som har ett stort avtryck på miljön kommer att försvinna. Jag tror att de allra flesta hus kommer att byggas i trä i framtiden på grund av klimatskäl. Jag kan inte se att det finns något material som kan ersätta stål och betong som trä kan. Men trähus behöver en skyddande hinna, och det kan mycket väl bli keramik.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera