Storslaget med storformat

Stora plattor skapar en storslagen effekt i både badrum och kök i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Att sätta stora plattor är inga problem, så länge man har gott om tid, menar plattsättaren Marcus Rosenkvist.

I det anrika Laurinska huset på Södermalm i Stockholm, byggt 1891 med utsikt över Riddarfjärden, fick man i uppdrag att sätta stora plattor i svart och vit marmorimitation i badrummet. I köket klär en högblank vit platta väggarna medan golvet pryds av en ljusgrå platta i granitkeramik.

Stora plattor i badrum på Södermalm.

– Att få den här typen av uppdrag är det bästa som finns. Storformat, en kvalitetsmedveten uppdragsgivare – en utmaning helt enkelt där jag får chansen att leverera en wow-upplevelse, säger plattsättaren Marcus Rosenkvist.

Marcus Rosenkvist.

Även om det är tungt att jobba med stora plattor och trots att det ställer högre krav på planering, underarbete och själva utförandet tycker Marcus inte att den här typen av uppdrag innebär några större svårigheter.

– Det ställer ju lite andra krav rent tekniskt, men bara man har gott om tid på sig så är det inga problem. Ibland säger kunden ’nu när plattorna är så stora så går det snabbt, eller hur?’. Men det är ju precis tvärt om. Det tar längre tid, men blir väldigt snyggt när det är klart, konstaterar han.

Stora plattor i både kök och badrum.

Bild: Bara Bild och Erik Thor.

Mer marmorimitation i prisbelönt badrum i Åkersberga.

Stora plattor – att tänka på


Ha gott om tid. Stora plattor är tunga och svårare att hantera och kräver gott om tid och plats för att kapa, göra hål och dubbelstryka.

Börja nerifrån. Plattorna närmast golvet monteras först. Sedan behöver man vänta till nästa dag med nästa skift, för att undvika att tyngden från det övre skiftet pressar ner det undre.

Använd nivåsystem. Med nivåsystem undviker man fogsprång och får en jämn keramisk yta.

Kakelfakta


Badrum: Casalgrande Marmoker Statuario Grigio Lucido och Casalgrande Marmoker Nero Creta Lucido, 59 x 118 cm. Kök: Marazzi Pietra Di Vals Greige Lux Rett och Ambiente Slim Line Living Blanco Brillo, 60 x 120 cm.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera