Arkitektritat kakel

Vad har den danska arkitekten Nanna Louise Dahl gemensamt med italienska Luigi Romanelli och Patricia Urquiola från Spanien? Arkitektritat kakel. Vi listar tre snygga exempel.

Celosia

I den spanska arkitekten Patricia Urquiolas portfolio finns allt från möbler till butiksinredningar och till och med en båt. Sedan många år tillbaka bor hon i Milano och har ett samarbete med den italienska keramiktillverkaren Mutina. Hennes senaste kollektion för dem är den tredimensionella terrakottakonstruktionen Celosia som bland annat går att beskåda på det nyöppnade hotellet Grow i Solna, inrett av Note Design Studio. Celosia finns hos Centro.

Patchwork

Nanna Louise Dahl valde att att helt fokusera på keramiska plattor efter examen från arkitektskolan i Århus. Sedan 2011 driver hon Dahl Studio i Köpenhamn. Plattorna tillverkas av ett familjeföretag i Frankrike och pryder allt från hotell i New York till privata badrum i Italien och Saudiarabien. På bild syns kollektionen Patchwork.

Ghiaia

På Möbelmässan i februari visade Kakelspecialisten bland annat klinkerkollektionen Ghiaia, ritad av den italienska arkitekten Luigi Romanelli. Han har lekt med terrazzomönstret och skapat en överdimensionerad variant där, i motsats till klassisk terrazzo, de enskilda färgfälten får träda fram var och en för sig. Ghiaia finns i tre olika kulörer: Bianco, Grigio och Grafite och två varianter, maximönstret som syns på bild, eller originalet som har mindre färgfält och ett spräckligare intryck.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera