Byggkeramikbranschen försiktigt positiv inför framtiden

Coronapandemin kom och skapade oro inom byggkeramikbranschen. Men efter de senaste veckornas utveckling vågar nu många se positivt på framtiden. Produktionen av kakel och klinker är åter igång, tillgången på material har varit i stort sätt oförändrad och många vill renovera.

Ingen är opåverkad av Coronapandemins utbrott. För vissa branscher har konsekvenserna varit katastrofala, medan andra vittnar om ett uppsving. Även om oron var stor när ekonomin tvärbromsade i mitten av mars, så har många av Byggkeramikrådets medlemmar klarat sig bra.

– I början var det stökigt. Det fanns en oro kring att gränser stängde och man visste inte hur det skulle bli med tillgången på material. Det påverkade framför allt plattsättare som jobbar hos privatpersoner. En del jobb avbokades, och det fick konsekvenser, säger Ralf Jerad, vd på Byggkeramikrådet.

”Nyproduktionen rullar på och jobben hemma hos folk också, de har till och med fått ett uppsving”

Ralf Jerad

Ralf Jerad, vd på Byggkeramikrådet.

Samtidigt vittnar både plattsättare och återförsäljare om att fler nu vill renovera.

– Nyproduktionen rullar på och jobben hemma hos folk också, de har till och med fått ett uppsving, fortsätter Ralf Jerad.

”Det rullar på som vanligt. Det fanns en oro i början att folk skulle låta bli att renovera, men så har det inte blivit. Så sammanfattningsvis har vi inte påverkats särskilt mycket”

Mathias Kvick

Mathias Kvick driver MR Kakel.

De flesta plattsättare opåverkade

Mathias Kvick driver Stockholmsbaserade MR Kakel. Han fick något enstaka uppdrag avbokat i början, men har sedan dess inte märkt av några större förändringar.

– Det rullar på som vanligt för mig. Vi har haft något projekt där vi fått byta material, men sådant händer ju i vanliga fall också. Det fanns en oro i början att folk skulle låta bli att renovera, men så har det inte blivit. Så sammanfattningsvis har vi inte påverkats särskilt mycket, konstaterar han.

”Jag brukar säga att vi för första gången upplever en kris som inte slagit hårt mot byggbranschen”

Johan Sandberg

Johan Sandberg, vd på Kakeldaxgruppen.

Inte heller återförsäljarna upplever att Coronapandemin fått några större konsekvenser.

– De flesta av våra leverantörer finns i Spanien och Italien, och även om produktionen stängdes ner har de kunnat fortsätta skicka sådant som funnits på lager. Därför har vi inte drabbats särskilt hårt, och nu är produktionen igång igen. Jag brukar säga att vi för första gången upplever en kris som inte slagit hårt mot byggbranschen, säger Johan Sandberg, vd på Kakeldaxgruppen.

Krisen föder nya arbetssätt

Ralf Jerad tror att krisen kan komma att förändra branschen på lång sikt.

– Jag tror att vi kommer att se nya företagsstrukturer och anställningsformer. Det kommer att bli vanligare att hyra in personal istället för att anställa. Man kommer också att ha fler digitala möten och behöver inte hela tiden ses fysiskt. Plötsligt ”ses” man faktiskt oftare och kommunicerar på ett annat sätt.

Branschen ser hösten an med tillförsikt, även om man är medveten om att det kan komma nya utmaningar längre fram.

– Vi håller budget och har en fortsatt bra försäljning. Vi är försiktigt positiva, även om detta inte är bra för någon på sikt, säger Johan Sandberg.

– Just nu har våra medlemmar fullt upp, det går bra för dem, konstaterar Ralf Jerad.

Följ Byggkeramikrådets uppdateringar kring läget i branschen här.

 

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera