Nanna Louise Dahl – summan av delarna

Från den lilla studion i Köpenhamn skeppar arkitekten Nanna Louise Dahl arkitektritat kakel till projekt över hela världen. Som småskalig arkitektur, så ser hon på keramiken som ofta tillverkas på beställning och skräddarsys för projektet.

I Nanna Louise Dahls anspråkslösa studio på Lille Strandstræde i Köpenhamn, ett stenkast från Nyhavns karamellfärgade hus, kantas väggarna av keramikplattor i en uppsjö av färger och former.

– Keramikplattor är inte bara dekoration, det är också arkitektur i dem. Med handgjorda, skräddarsydda lösningar kan man skapa så mycket stämning att de kan ändra ett rum eller en byggnad helt, säger hon.

Arkitektritat kakel

Istället att för att likt merparten av sina kursare från arkitektutbildningen ta anställning valde Nanna Dahl att gå sin egen väg. Sedan lanseringen 2011 har Dahl Studios karaktäristiska alster synts i restauranger, muséer, hotell och privata hem över hela världen.

– Jag närde aldrig någon dröm om att vara en vanlig arkitekt och jobba på en stor firma. Jag ville hellre vara självständig. Min mor var också egenföretagare. Hon jobbade som textildesigner och både hon och min mormor samlade keramik. Jag tror min kärlek till materialet kommer därifrån. Vi byggde ofta om, så det har alltid varit naturligt för mig att sätta igång nya saker, berättar hon.

När idén dök upp om att skapa en ny version av den klassiska franska tomette-plattan visste Nanna Dahl att hon var något på spåren. Genom att kombinera den hexagonala terrakottaplattan med ett stort urval av djupa, transparenta glasyrer kunde hon ge de traditionella plattorna ett helt nytt, modernt uttryck.

– Ingen annan gjorde sexkantiga keramikplattor i olika nyanser och jag bara visste att det var en god idé! De för samman estetik, funktion och kvalitet och har en härlig form och en skala som är rolig att jobba med. Man kan sätta ihop dem med varandra på så många olika vis. Och skapa sina egna mönster istället för att bara ha mönster på plattorna själva. Men jag ville samtidigt tillföra något nytt genom att glasera plattorna och inte göra dem så provencalska, säger hon.

Tillverkaren – ett familjeföretag i Frankrike

Att hitta rätt producent för sin idé tog tid. Nanna Dahl reste runt och letade, länge, tills hon fann en verkstad i södra Frankrike. De tillverkar än idag hexagonala, kvadratiska och rektangulära plattor åt henne, liksom de plattor i lavasten som kompletterar Dahl Studios utbud.

– Det är ett gammalt familjeföretag som använder traditionellt hantverk och metoder, så varje platta blir unik. Vi pratar varje dag, flera gånger om dagen, ler hon.

Åtta år senare har Nanna Dahls idé visat sig ha bärkraft. Hennes produkter har hunnit bli en arkitektfavorit och syns flitigt i media, trots minimal marknadsföring. Nanna visar upp en nytryckt katalog, studions första.

– Jag arbetar mycket med hjärtat. Det är först nu jag har börjat tänka på marknadsföring, erkänner hon och fortsätter:

– Men det är fint att det ändå gått så bra. Särskilt de senaste tre-fyra åren. Numera samarbetar vi bland annat med den tyska köksfirman Mykilos och med finska Artek. De beställer specialdesignade keramiska produkter som till exempel grytunderlägg, berättar hon.

Pryder projekt över hela världen

För tillfället är Dahl Studio involverad i tre större projekt. En Georg Jensen-butik i Århus, en privatbostad i London samt ett hotell på Fifth Avenue i New York som ännu inte får nämnas vid namn. Men även om Studio Dahls plattor syns över hela världen är koncentrationen av kunder allra störst i Skandinavien. Här i Köpenhamn kan man bland annat se hennes plattor på restaurangen Hanzos toalett som prytts med sexkantig keramik i orange, och på restaurangen & Rudolph på Østerbro.

– Där specialtillverkade vi plattor som sitter vertikalt på deras tio meter långa bardisk. Varje platta är 6,5 x 80 cm och går i blå toner. Det blev väldigt lyckat, konstaterar hon.

Medan keramiken i sig är ett resultat av franskt hantverk och skandinavisk funktionalism hämtar Nanna Dahl gärna inspiration från Bauhaus och WiIliam Morris. Samtidigt ger hon stort utrymme för individuella önskemål. Huset i London ska till exempel få plattor i en kulör särskilt framtagen för projektet. Med de nära nog oändliga gestaltningsmöjligheter som finns är det extra viktigt att kunderna kan få sina plattor tillverkade på beställning. Tanken är att det inte ska finnas några gränser för vad Studio Dahl kan erbjuda.

– Man tar utgångspunkt i det man har, men uppfinner något helt nytt. Det är viktigt att varje kund får sin perfekta lösning. Det är inte bara stora, kommersiella projekt som gäller utan jag arbetar gärna med vem som helst. Visst är det fint att ett hotell har mina grejer, men jag lägger lika mycket tid på en kund som kommer in och vill ha en fond på två gånger två meter. Det minsta uppdrag vi har haft var den sötaste kunden någonsin, som beställde femton plattor att sätta under ett fönster, säger Nanna Dahl och konstaterar:

– Ingenting är för stort eller för litet!

Tre projekt av Nanna Louise Dahl

Privata badrum
Ett tysk-saudiarabiskt par bosatta i London ville ha tretton badrum inredda i olika färger till sitt sommarhus i Jeddah i Saudiarabien. Ett projekt som Nanna Dahl beskriver som både spännande och lärorikt och som efter en hel del turer slutade med fyra beställda rum.

Hotell
Ett än så länge hemligt projekt är ett nytt hotell på Fifth Avenue i New York. Det är studions största projekt hittills och inkluderar hela restaurangen och flera rum. – Arkitekten snubblade över min butik helt av en slump, berättar Nanna Dahl.

Privatbostad
Vi har letat efter den perfekta färgen till ett nybyggt hus vid Zürichsjön i över ett halvår. Nu har det äntligen fallit på plats och det har gett upphov till en helt ny nyans. – Ofta blir de plattor vi tar fram för ett specifikt projekt sedan en del av vår kollektion. Det är ett väldigt roligt sätt att arbeta fram något unikt.

Av: Eva Paulsen Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Mer arkitektritat kakel hittar du här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera