Sol, vind och vatten på uteplatser i keramik

Hur mycket ska man satsa på uterummet i ett land som Sverige? Allt, tycker arkitekten Pierre Dupont som nyligen färdigställde två storstilade uteplatser i keramik till sin egen bostad på Lerberget i Höganäs kommun.

Arkitekten Pierre Dupont i sin bostad på Lerberget i Höganäs med uteplatser i keramik.

Två uteplatser i keramik

I det gamla fiskeläget Lerberget i Höganäs kommun, med utsikt över Kattegatt, köpte arkitekten Pierre Dupont tillsammans med hustrun Ingela ett hundra år gammalt hus 2015. Sedan dess har de bytt ut allt utom ytterväggar och sockelgrund. Som en silvrig krona på verket färdigställdes vid årsskiftet altan och takterrass på 120 respektive 60 kvadratmeter, lagda med granitkeramik.

– Äntligen har jag fått rita mitt eget hus, säger Pierre Dupont med ett leende.

Han driver sedan 1992 ett arkitektkontor som bär hans namn och har i portfolion privatbostäder och flerfamiljshus, kommersiella lokaler, kontor och skolor.

Uteplatser i keramik hos arkitekten Pierre Dupont.

Att välja granitkeramik till de storstilade terrasserna var ett enkelt beslut.

– Är man från trakten är man uppvuxen med Helsingborgstegel och keramiska plattor från Höganäs. Min generation arkitekter har blivit drillade i att använda keramiska material och jag har även valt klinker till många av de hus jag bott i. Tyvärr finns inte Höganäs produktion kvar, men jag är utbildad i en tradition av att använda klinker överallt och idag finns andra bra leverantörer i Europa.

Varmt intryck och underhållsfri yta med träimitation

På altanen ligger därför en ljus, kvadratisk platta som trots att den kort och gott heter Walks White präglas av vackra nyansskillnader, från ljusgrå till varmbeige. Takterrassen har fått en rektangulär träimitation i en sval grå nyans.

”Det finns inget man inte kan göra med granitkeramik, det är ett fantastiskt byggmaterial.”

– Färgen på keramiken på takterrassen ska påminna om grånad ek, en silvrig ton som på en gammal segelbåt. Jag tycker att det är underbart vackert. Min pappa var inredningsarkitekt från Danmark och vi har fått ärva däckstolar från Carl Hansen och søn från 1960-talet. De tillverkades i väldigt få exemplar i mahoghy och passar perfekt här.

Pierre Dupont har ett långsiktigt perspektiv på husets gestaltning.

– Trä är fint och kan vara spännande, men det kräver mycket underhåll och kommer oundvikligen att slitas ut på sikt. Natursten är vackert, men bräckligare och svårt att jobba med. Granitkeramiken däremot är slitstark och underhållsfri. Det finns inget man inte kan göra med granitkeramik, det är ett fantastiskt byggmaterial. Uteplatser i keramik har en enorm styrka och materialet vinner över andra med både sin mångfald och underhållsfrihet.

Frostbeständigt på fötter

Granitkeramiken på både altan och terrass har placerats på justerbara fötter, en lösning som är både hållbar och flexibel.

– Då lossnar de inte och man undviker frostskador, konstaterar Pierre Dupont.

Dessutom innebär fötterna att man kan lägga keramiska plattor även om underlaget inte är helt plant. Att satsa så mycket på uteplatser i ett land som Sverige har ifrågasatts, men Pierre Dupont motiverar det med att det är dagarna man minns som räknas.

”Det är många delar som ska fungera tillsammans – de stora plattorna, granitkeramiken som möter det massiva trägolvet inomhus. Subtila övergångar mellan olika material som gör skillnad.”

– Gert Wingårdh brukar säga att vi vill ha estetiken från den varma medelhavsmiljön, men vi har inte klimatet för det. Men jag tycker visst att man kan tolka in känslan i detta och satsa på uteplatsen, trots att man bor i Sverige och att det blåser som tusan här vid havet ibland. Kan man använda terrassen fem dagar så är det de fem dagarna som räknas. Av det skälet tycker jag inte heller att man ska bygga in utomhusmiljöerna så som man ofta gör.

Keramiskt även i interiören

Även invändigt har keramiken fått spela en central roll, både i det nya badrummet och i vinkällaren. Till badrummet beställdes ett handgjort klinkergolv från Florens i varma toner  och i vinkällaren lades klinkern i fiskbensmönster.

– Vi har låtit den gamla matkällaren bli vinkällare. På golvet ligger en serie som heter London, som påminner om tegel. Det har blivit så fint att vi funderar på att byta träluckan i köksgolvet till en glaslucka, så att man ser golvet och flaskorna från köket.

Att rita till sig själv är en annorlunda upplevelse för många arkitekter, och att renovera tillsammans med sin partner kan sätta press även på stabila relationer. Pierre Dupont har tagit sig igenom båda med enbart positiva minnen.

– Den ängslan jag känner ibland när jag ritar till mig själv har jag inte när jag ritar till andra. Men jag är väldigt nöjd med helheten, nu när det är klart. Det är många delar som ska fungera tillsammans – de stora plattorna, granitkeramiken som möter det massiva trägolvet inomhus. Subtila övergångar mellan olika material som gör skillnad.

Uteplatser i keramik med plattor på fötter.

Att renovera tillsammans menar han snarare har stärkt vår relation.

– Vi har gett oss själva gott om tid och det har inte blivit något skilsmässobygge, tvärtom. Det har kittat ihop oss, skulle jag faktiskt säga. Vi har haft en fin resa tillsammans.

Nästa projekt blir ett utekök på takterrassen.

– Patrick, som varit plattsättare, och jag är redan igång och planerar. Även här blir det granitkeramik, säger Pierre Dupont och tillägger att detta blir det sista huset för honom och hustrun. Här ska vi bo tills vi är 130, avslutar han med ett skratt.

Läs mer om hur man sätter keramiska plattor på fötter här.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera