Kakelspaning: eklektisk elegans

Stylisten Josefin Tolstoy djupdyker i eklekticismens potenta stilkrockar och utforskar den dynamik och tidlöshet som uppstår i mötet mellan olika estetiska traditioner.

Eklektisk elegans

Eklekticism kommer från grekiskans eklektikos, ”selektiv”. Inom arkitektur används uttrycket för det sena 1800-talets stilblandningar av exempelvis barock, gotik, renässans och jugend.

Idag möter vi det ofta inom inredning. Att ha en eklektisk stil är att våga låta olika tidsepoker, stilar och typer av design mötas i samma miljö. Den eklektiska stilen blir gärna hållbar, intressant och långlivad. Den låter hemmet vara öppet och levande, i motsats till trendriktigt som ofta ger inredningen ett bäst före datum.

En stil i tiden

År 2020 är den eklektiska stilen också färgrik och lekfull. Art decons vackra bågar i kombination med 80-talets pigga färgskala ger en känsla av att kliva in i en väldoftande godisbutik fylld från golv till tak. Men det går också att vara eklektiskt minimalistisk. Det behöver inte alls vara samma sak som extravagant. Det betyder just bara att vara selektiv och skapa en miljö där de lite udda tingen lugnt intar sin plats, och både passar in och sticker ut.

Och kanske får den lågmälda shakerstilen nu konkurrens av mer humoristiska inslag, vilket kan behövas i en tid där medierapporteringen tyder på en ganska kall och hård värld. Kanske behöver vi varmare rum som omsluter oss efter dagens slut.

Trendspaning 2020: Maurizio Mazzotti hos italienska Atlas Concorde efterlyser radikal innovation inom kakeldesign.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera