ljussättning av keramik

Genomtänkt ljussättning på keramik

Keramiken är ett komplext och levande material. Genomtänkt ljussättning på keramik framhäver materialets unika egenskaper och kvaliteter. Ljus- och inredningsdesignern Charlotte Asplund guidar.

Ljussättning påverkar som bekant allt från hur vi uppfattar ett rums storlek till vilka detaljer vi lägger märke till. Med rätt ljusplanering kan ljuset rikta besökarens blick dit vi vill, framhäva det bästa och dölja skavanker. Ljussättning på keramik är en vetenskap i sig, och det är viktigt att anpassa ljuset efter plattornas färg och ytskikt.

– Det första man ska tänka på är rummets storlek och om ljusinsläppet kommer från norr eller söder. Söderläge ger ett varmare ljus, medan rum med fönster åt norr får ett kallare. En kaklad miljö kan riskera att uppfattas som kall och då blir det ännu viktigare att välja ett kvalitetsljus med rätt temperatur, färgåtergivning och dimmer, säger Charlotte Asplund.

Ljussättning på keramik – välj mjukt och varmt ljus

Hon rekommenderar att låta ett mjukt ljus skapa en intressant kontrast i kaklade interiörer.

– Det händer något spännande när hårt möter mjukt. Keramiken ska få ta för sig, och det gör den bäst i mötet med något som skapar en kontrast. Genom en armatur klädd i opalglas eller skärm där ljuskällan är väl infälld undviker man bländning. En naken glödlampa i kaklade miljöer riskerar att bli för hård. Välj istället ett mjukt, varmt ljus som går att reglera med dimmer.

”I ett litet rum kan matt, svart keramik suga upp väldigt mycket ljus och kännas ganska påträngande.”

Likt en mörk vägg suger matt kakel ljus och kan bidra till att rummet uppfattas som mindre, samtidigt kan det ge värme till större rum. Ett blankt kakel låter ljuset reflekteras över ytorna och gör att rummet uppfattas som större.

– I en butiksmiljö där man ofta har stark belysning och många ljuskällor kan det bli väldigt hårt med blank keramik. Där kan det passa bättre med matta plattor. Då får man en yta som reflekterar ljuset mjukare. I ett litet rum kan matt, svart keramik suga upp väldigt mycket ljus och kännas ganska påträngande. Blanka, svarta plattor skapar istället en spegelyta och kan därför ge intryck av ett större rum. Med vit keramik blir skillnaden mellan matt och blankt mindre.

Låt ljuset framhäva strukturen

Om väggen har en vacker struktur som du vill framhäva ska du placera ljuskällan så nära väggen som möjligt.

– Framhäv väggens struktur genom att lägga ett släpljus nära väggen som får flöda ner. Placera ljuskällan cirka 30 cm från väggen, istället för de 50 cm som är den generella rekommendationen.

”Ett vanligt misstag som många gör är att man inte provbelyser. Genom att provbelysa tar du reda på om ljuset fungerar med materialen och rummets naturliga ljusinsläpp, och att det är korrekt placerat.”

Av samma skäl ska man vara försiktig med att sätta ljuset för nära en yta med skavanker som man vill dölja.

– Ett vanligt misstag som många gör är att man inte provbelyser. Genom att provbelysa tar du reda på om ljuset fungerar med materialen och rummets naturliga ljusinsläpp, och att det är korrekt placerat. Använd alltid dimmer och låt ljuset få en omfamnande känsla. Om möjligt, låt även levande ljus bli en del av en genomtänkt ljussättning.

Tänk på

  • Blanka plattor reflekterar och förstärker ljuset, matta dämpar.
  • Provbelys alltid för att säkerställa att du har rätt färgåtergivning och en fin temperatur.
  • Använd alltid dimmer.

Här kan du läsa mer om keramikens akustiska egenskaper.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera