Håller trenden med storformat i sig?

Storformat förändrade förutsättningarna för byggkeramisk inredning och arkitektur i grunden. Men håller trenden i sig? Vi frågar tre branschprofiler.

Rickard Olsson, Kakelimporten

”Storformaten är absolut här för att stanna. Det är en permanent förändring och inte en trend, som jag tror kommer ur att man vill imitera natursten. Många av de italienska tillverkarna har ställt om sin produktion och slutat göra mindre plattor för golv.”

Per Österberg, Kakeldesign

”Försäljningen av storformat ökar stadigt, framförallt 60 x 120 cm. Men vi levererar mestadels till större projekt, exempelvis renovering av hyresrätter, och där är det fortfarande mindre format som gäller. Storformat ökar mest på privatsidan.

Max Råvik, CC Höganäs

”Försäljningen av storformat fortsätter uppåt, både till arkitekter och privatpersoner, framför allt i Norden. Natursten- och terazzoimitationer är stort, men också grönt, blått och turkost. Plattorna blir större och större, fogen mindre och mindre.”

Läs mer! Maurizio Mazzotti, vd på den italienska keramiktillverkaren Atlas Concorde, om byggkeramikbranschens utveckling och utmaningar.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera